Европейският съд постанови, че правата на човека са нарушени от бездействие в областта на климата

| от |

В знаково дело Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че властите в Швейцария са нарушили правата на човека на група швейцарки, като не са направили достатъчно, за да спрат изменението на климата.

На 9 април в съда бяха постановени решения по 3 дела, свързани с изменението на климата, които бяха разгледани по бързата процедура, след като бяха счетени за спешни. Две от делата – едното заведено от бивш френски кмет срещу Франция, а другото от група португалски младежи срещу Португалия и 32 други европейски правителства – бяха отхвърлени.

Но KlimaSeniorinnen Schweiz (Възрастни жени за защита на климата), група от по-възрастни швейцарки, много от които са над 70 години, отбеляза успех. Те твърдяха, че швейцарските власти не предприемат достатъчно действия за справяне с изменението на климата и по този начин нарушават правата им като хора като ги оставят уязвими за последиците от горещите вълни, предизвикани от изменението на климата.

KlimaSeniorinnen vor dem dem Europäischen Gerichtshof für Menschenrechte

Членове на KlimaSeniorinnen протестират пред Европейския съд по правата на човека през март 2023 г.

ЕСПЧ се съгласява, като постановява, че „Конфедерация Швейцария не е изпълнила задълженията си по Конвенцията относно изменението на климата“ и е нарушила правото на зачитане на личния и семейния живот съгласно Европейската конвенция за правата на човека.

Въпреки че решението изглежда не се е харесало особено добре на най-голямата политическа партия в Швейцария, може да се каже, че членовете на KlimaSeniorinnen Schweiz са доволни. Както съобщава Ройтерс, един от лидерите на групата, Розмари Уайлър-Ваелти, заяви: „Все още не можем да повярваме. Продължаваме да питаме адвокатите си: „Наистина ли?“. А те ни казват, че това е максимумът от ситуацията. Най-голямата възможна победа.“

Президентът на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд реагира на решението: „Бих искала да знам какви са основанията за него. Устойчивостта е много важна за Швейцария, биоразнообразието е много важно за Швейцария, целта за нулево нетно замърсяване е много важна за Швейцария. Ние работим по тях и ще продължим да работим по тях с всички сили. Това решение с нищо не променя това.“

В донякъде случайно съвпадение, в изявление, публикувано ден след решението, се съобщава, че Швейцария ще поднови вноската си в Зеления фонд за климата – фонд, който е част от инициативата на ООН за смекчаване на изменението на климата в развиващите се страни.
Въпреки че това е съдбоносно дело за ЕСПЧ, не е първият случай, в който хора се опитват да подведат под отговорност властите за бездействие в областта на климата – и печелят.

Миналото лято група млади активисти, които твърдяха, че щатът Монтана е нарушил правото им на чиста и здравословна околна среда, спечелиха първото в историята дело, в което щат на САЩ беше признат за виновен за нарушаване на конституцията си във връзка с въздействието върху климата.
В бъдеще вероятно ще видим резултатите от още дела за изменението на климата, свързани с нарушаване на конституционни и човешки права. Според Climate Case Chart, уебсайт, който поддържа база данни за подобни съдебни дела, има 146 иска срещу правителства извън САЩ, свързани с изменението на климата и правата на човека, като по много от тях все още се очаква решение.

 
 
Коментарите са изключени за Европейският съд постанови, че правата на човека са нарушени от бездействие в областта на климата

Повече информация Виж всички