Бабуините се справят със статистиката по същия начин като хората

| от |

Често чуваме, че тук-там някой животински вид има някакви интелектуални проблясъци. Гарваните имат различни култури и са злопаметни, слоновете се обръщат един към друг по име… нормални признаци на интелигентност.

Но вероятно не бихте наели в офиса маймуна да ви прави статистически анализ.

Освен ако не сте прочели ново изследване на учени от Париж и Марсилия, в което се твърди, че бабуините могат да разбират графики и да извличат информация за статистическите тенденции, показани в тях.

„Известно е, че хората се справят забележително добре със задачи, които включват статистическа преценка на заобикалящата ги среда – способност с ясни еволюционни предимства“, се казва в статията, която понастоящем е достъпна като препринт – т.е. все още не е рецензирана.

„Те правилно оценяват вероятността за настъпване на събития, извлечена от дадени зависимости; могат да разпознават и да научават статистически закономерности както в езикови, така и в неезикови стимули“, обясняват авторите; „могат да извличат средните стойности на много различни характеристики, като цвят, ориентация или размер, от големи набори от данни за различни предмети.

Оказва се, че ние не сме единствените умни маймуни. „Например шимпанзетата могат да преценяват вероятност въз основа на няколко пропорционални съотношения“, посочват авторите, докато „дългоопашатите макаци могат да правят прости евристични** изводи, маймуните капуцини могат да правят боравят с вероятностни, а бабуините могат да съобразяват пространствени статистически непредвидени обстоятелства“.

Но могат ли те да правят това, което правят хората – многопластов анализ на даден набор от данни? За да разберат това, изследователите обучават група от 23 павиана да свързват различни качества на диаграми – нивото на шум, дали тенденцията е нарастваща или намаляваща и други подобни – с определени геометрични форми. По същество това е начин маймуните да опишат това, което виждат, на изследователите.

Сега може и да не мислите, че подобни заключения, каквито учените карат маймуните да правят, се основава на подробни статистически изчисления – и е така, ако трябва да сме честни – но този вид интуитивна оценка на данни всъщност доста добре съответства на мярката, известна на статистиците като т-критерий. Тя представлява „обобщение на няколко характеристики на данните“, обясняват изследователите.

Защо това е важно? Ами, оказва се, че бабуините не само могат да извършват същия вид интуитивен статистически анализ като човешките възрастни и деца – макар и не толкова точно, особено при по-трудни задачи – но го правят, ползвайки точно същата мярка за т-критерий.

Това обаче има и някои доста интересни последици за разбирането ни за това как мозъкът изобщо обработва статистическа информация: „това поведение, наблюдавано както при хората, така и при бабуините, предполага, че човешката зрителна система, когато извършва преценки за тенденции върху шумни набори от данни, ползва филогенетично по-стари мозъчни области, които участват в разпознаването на главният характер на обектите“, се обяснява в статията.

Идеята по принцип е, че хората вземат части от мозъка си, които някога са били използвани за оценка на околната среда на по-ниско ниво, и ги използват за изчисления на много по-високо ниво. Това се подкрепя от предположението, че слабостта на павианите в по-сложните задачи може да са се дължали на липсата на културен контекст – т.е. те не са могли да „видят“ данните по същия начин, както хората, но причината може да е просто, че не са били научени на това, а не заради някаква междувидова разлика.

Във всеки случай определено има един начин, по който бабуините симулират човешките си братовчеди по отношение на математическите способности: някои от тях просто ги нямат… „Както и при хората, чувствителността в задачата за преценка на тенденциите варира при отделните индивиди“, съобщават изследователите. „Това откритие трябва да подтикне изследователите на животните винаги да вземат предвид междуиндивидуалната променливост, когато изучават представянето на нечовешки вид.“

__________________

** Евристика е сбор от методи за решаване на проблеми или правене на заключения, базирани на опит.

 
 
Коментарите са изключени за Бабуините се справят със статистиката по същия начин като хората

Повече информация Виж всички