Музикални хроники: От неуспял счетоводител до лице на италианската музика: Ерос Рамацоти на 60 години

| от Тодор Ковачев |

Толкова популярен и толкова обичан по цял свят, Ерос Рамацоти е сред най-емблематичните италиански изпълнители и вече дълги години е едно от лицата на италианската музика.

От 80-те до днес певецът е продал около 60 млн. албума и няма как да не го разпознаете веднага, щом чуете специфичния му носов тембър.

Легендарният Рамацоти, който не спира да композира, записва, издава и концертира, е покорил безброй сцени и е правил дуети с Тина Търнър, Шер, Андреа Бочели, Лучано Павароти, Джо Кокър, Рики Мартин и още мнозина изпълнители. През тази седмица той празнува 60-годишен юбилей и това е идеален повод да си припомним историята на неговия живот.

Роден в покрайнините на Рим, Ерос от малък показва афинитета си към музиката. Неговият баща също е певец, макар и на съвсем любителско ниво, и осъзнава колко е важно синът му да преследва призванието си. Затова родителите на Ерос го окуражават да кандидатства в музикалната консерватория на Рим, но там нещата не протичат по план.

Колкото и да е талантлив, Рамацоти е отхвърлен и вместо музика започва да учи счетоводство. Животът му се променя от едно трагично събитие: колегата му от съседното бюро умира при автомобилен инцидент, причинен заради употреба на наркотици.

Музиката е бягството на Рамацоти от трагедията и той решава, че животът е твърде кратък, за да не преследва мечтата си. Така след три години обучение за счетоводител, бъдещата звезда се отдава на музикалните занимания.

Тъй като вече е учил пиано и китара, той има необходимите инструментални умения да композира свои собствени песни. На местен фестивал представя една от първите си композиции и макар че не печели награда, му се случва нещо по-важно: забелязва го легендарният италиански певец и импресарио Джани Равера. Именно Равера го насочва в правилната посока и Рамацоти подписва с новосформирания музикален лейбъл DDD.

Първият сингъл на прохождащия изпълнител минава незабелязано, но усилията му са възнаградени на прочутия фестивал на италианската песен в Санремо през 1984 г. Тогава песента на Ерос Terra Promessa печели първо място в категорията за дебютанти. През следващата година певецът се завръща на фестивала, вече в основната категория, и отново жъне успех, а дебютният му албум Cuori agitati остава дълго в класациите в Италия и Франция.

Третото и последно негово участие в Санремо идва през 1986 г., когато той печели голямата награда с незабравимата балада Adesso Tu. Това си остава сред най-известните му песни и нищо чудно, че го изстрелва към върховете в италианските класации, както и на още доста места в Европа. След втория си албум Nuovi eroi, Ерос Рамацоти вече е международна звезда и бързо се утвърждава на все повече места по света.

През 1995-а италианецът участва в мащабен летен фестивал заедно с имена като Джо Кокър, Джими Пейдж, Елтън Джон и още много звезди. След един концерт в Милано се запознава с швейцарския модел Мишел Хунцикер и това променя живота му. Любовта им е бурна и само година след запознанството им се ражда тяхната дъщеря, а през 1998-а двамата сключват брак. После обаче идва и болезнена раздяла, а официалният развод става факт години по-късно, през 2009-а.

Преди това Ерос Рамацоти трябва да превъзмогне и смъртта на майка си, която почива след прекарана болест. Музикантът намира сили да се завърне в студиото и да се захване с поредния си албум, а продуктивността му си остава непоклатима. И до днес той все още издава нови албуми през 3-4 години.

През 2009 г. Рамацоти отново среща любовта в лицето на манекенката Марика Пелегринели, която му ражда две деца – но и този брак не просъществува дълго.

В наши дни обаче Ерос отново е не само активен в кариерата си, но и щастлив в личния си живот с 34-годишната Далила Гелсомино.

През август, след завършека на поредното му голямо турне, неговата половинка написа:„Празнувам края на едно епично турне, но преди всичко празнувам теб като човек. Зад тези 90 напълно разпродадени концерта стои едно специално човешко същество. По-специално, отколкото си представяте, познавайки го само като артист“.

„Добър, скромен, луд, мил и с обезоръжаващо благородство. Здраво стъпил на земята, макар че би могъл да лети от планета на планета, стига да искаше. Ти си моята най-голяма любов“, завърши Гелсомино. И нейното послание определено звучи подходящо и сега, навръх 60-годишния юбилей на звездата.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: От неуспял счетоводител до лице на италианската музика: Ерос Рамацоти на 60 години

Повече информация Виж всички