Българите, които отказаха да депортират евреи през Втората Световна война

| от |

Втората Световна война със сигурност влиза в историята като един от най-жестоките периоди на човечеството. Студената война също може да покаже редица зверства, но мащабът там продължава да стои в сянка пред зверствата на този глобален конфликт. Няма как да говорим за нея, без да включваме лагерите на смъртта и извършения геноцид. В историята присъства списък на държавите – спасителки. Онези, които по един или друг начин са се постарали да предпазят своите съграждани и са осъзнали, че изпращането на хора на смърт е истинска лудост. По една или друга причина липсва статистика, с точната цифра пощадени.

България в това отношение е пример, който трудно би могъл да има еквивалент. И до днес подвигът се опитва да се почерни с факта, че български войници са в териториите на Гърция и Македония. Нареждането на Германия е да бъдат депортирани всички евреи там и след като България изпълнява това нареждане, идва време за българските евреи. Точно тук историята се променя изключително рязко, както може да забележите в галерията. Тук е сложен край на лудостта и нито един български евреин не е изпратен в лагерите на смъртта. В историята е малко трудно да се открие страна – съюзник, която да каже в очите на Хитлер, че исканията няма да се удовлетворят. Спасяването на българските евреи е съвкупност от силно обществено мнение, адекватна политика и намесване на църквата. Резултатът е налице и до днес България стои в двете крайности – спасител или съучастник, преценявате само вие!

Заглавна снимка: By xiquinhosilva – https://www.flickr.com/photos/xiquinho/16380127035/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76102385

 
 
Коментарите са изключени за Българите, които отказаха да депортират евреи през Втората Световна война

Повече информация Виж всички