Анатоли Московин – руският експерт по мумифициране и гробове

| от |

Във всяко общество ще откриете хора, които имат някакви психични заболявания. Някои могат да се крият с години, други просто стават звезди на вечерните новини. Историята на Анатоли Московин е точно такава и за жалост, показва неограничените възможности на един психопат.

Ако има руска идея за д-р Джекил и Мистър Хайд, то тя е перфектно изпълнена от г-н Московин.

Това е човек, който знае около 13 чужди езика, пътува по всяко едно възможно време, преподава в университет и работи като журналист в издания Нижни Новгород, Русия.

Това е светлата страна на историята, а негативната е, че същият гражданин се е провъзгласил за експерт на гробищата и се смята за некрополист.

Ако не сте чували този термин, спокойно, най-вероятно не сте единствените. През 2011 г. Анатоли е арестуван, защото е започнал да се занимава с едно жестоко и доста смразяващо хоби – решил е да колекционира женски тела и в апартамента му се намират около 25 мумифицирани такива.

Откъде идва цялата драма и трагедия относно влечението към трупове? Историята разказва, че когато Анатоли е малък и се прибира към дома си, хора, които отиват на погребението на 11-годишната Наташа, го карат да отиде до ковчега и да я целуне. Странното е, че Анатоли целунал веднъж детето, а след това още веднъж и още веднъж. След това майката на починалата Наташа слага венчална халка на ръката на дъщеря си, както и на ръката на малкия Анатоли.

Според думите на Анатоли, този странен брак е бил от голяма полза. По неговите думи, той веднага започнал да се влече от магическото и непознатото, особено около смъртта. Никой не може да бъде сигурен дали това наистина се е случило, не трябва да забравяме, че бедният Анатоли наистина е имал доста сериозни проблеми с психиката си, а и никой няма как да провери за събития, които са се случили преди повече от 30 години.

Любовта към целуването на трупове е една страна, но освен това ще открием, че има и други странни удоволствия, които този руснак опитомява и практикува.

Негов най-голям интерес, както твърдят неговите студенти, е че е успял да вземе диплома по келтски изкуства и така да разгърне още повече културата за отвъдния живот. Историкът започва да изучава и езици, така успява да набави и още повече знания относно живота и неговото възприемане от другите култури.

След придобиването на тези знания, Московин обикаля гробищата и дори признава, че няма по-добър от него в разпознаването на местните гробища. От 2005 до 2007 г. обикаля всички 752 гробища в региона на Нижни Новгород.

Прави детайлни записи относно историческите личности, които са погребани там, а след това върви по 30 километра на ден, за да може да е сигурен, че е видял всичко и описал всичко. Често му се налага да спи на открито и понякога спи на слама и пие вода от малки поточета.

Всичко това се документира и скоро излиза като научен труд: „Великата разходка около гробищата“. Има и продължение с името „Какво казват мъртвите“. С подобни познания, някои вестници решават, че това би била добра рубрика и го канят да започне да публикува при тях.

В един от тези материали дори разказва, че е прекарал една цяла вечер в ковчег, като дори платил за личното организиране на собственото си погребение. Идеята била, че трябвало да наблюдава какво се случва.

И историята продължава до 2009 г. с разкритието на някои от опечалените, които разказват, че телата на техните обичани, са били изровени от гробовете.

Руският вътрешен министър генерал Валери Грибакин казва на CNN, че има една теория за екстремистка организация, която се опитва да краде органи, но нещо още по-странно е, че са вдигнати всички власти на крак, тъй като самите сигнали са твърде много.

В продължение на цели две години, разследването няма никакви следи. Гробовете продължават да се разравят и никой няма отговор какво наистина се е случило. По-лошото е, че няма дори отговор на въпроса: защо?

През 2011 г. в Москва има терористична атака на летището в Домодедово и малко след това е направена някаква връзка. Според самите власти, повечето гробове са били на мюсюлмани, което може би дава повод на населението да прибегне до такива ответни удари. Разследващите откриват, че някои от образите на надгробните камъни са били рисувани, но без да се унищожава нищо друго.

Именно в този момент е заловен Анатоли. Осем полицая отиват в дома му, за да го задържат, защото смятат, че именно той е извършителят, все пак няма друг толкова страстен почитател на гробищата в региона. Първоначално са искали да го разпитат, но е било достатъчно да влязат в апартамента му и да направят шокиращи открития.

45-годишният мъж живее със своите родители в малък апартамент, странното е, че има място за няколко кукли с човешки размери. Повечето фигури приличали на антични кукли. Носили хубави дрехи, някои били с високи ботуши, други имали дори грим, като Московин покрива лицата им с плат. Ръцете им също са с покрити, но най-странното е, че това не са кукли.

Оказва се, че Анатоли е мумифицирал трупове на момичета, които е изровил от гробовете.

Когато полицията се опитва да премести една от куклите, от гърдите ѝ започва да се чува музика. Оказва се, че психопатът е поставил музикална кутия във всяка една.

Направени са фотографии и плакети на всички надгробни камъни, които са били атакувани, освен това откриваме и наръчници за мумифициране на телата. Полицията също така разкрива, че дрехите на мумиите били именно дрехите, с които са погребани.

По-късно става ясно, че Анатоли искал да има някаква интеракция с жените, когато ги докосва, затова поставил и различни играчки, които да имитират някаква реакция. Една от мумиите имала парченце от надгробната си плоча в себе си, но скрита в тялото ѝ. В повечето тела е открито и изсушено сърце.

Анатоли признава, че направил всичко собственоръчно и успял да мумифицира успешно повечето трупове. Поставил изкуствени очи на един труп, за да може заедно да гледат детски филмчета. Историкът заявил, че харесвал всичките си кукли, но в гаража имал няколко, които вече не харесвал и затова ги зарязал.

Пред полицията заявил, че изкопал гробовете, защото се чувствал самотен и тъй като не бил обвързан, имал нужда да задоволи своята мечта от ранно детство. Руските домове не позволявали на Анатоли да осинови дете, защото нямал достатъчно пари. И най-вероятно това е по-добрата новина, тъй като много лесно може да се забележи и условието, в което живее въпросният господин – с мумии.

Московин очаквал от науката да открие начин да връща мъртвите обратно към живот и се надявал, че така ще има истински партньорки. За постигане на целите си е имал нужда от малко сол и готварска сода, нищо повече.

Семейството на Анатоли, тоест неговите родители, практически не знаели откъде дошли куклите, но дори и не попитали. Логично, все пак са на възраст и виждат доста проблеми със сина си.

Елвира е работела като професор и не знаела, че синът им мумифицира мъртъвци в гаража. Смятали, че това е някакво хоби, което щяло да премине, но така и не попитали откъде са взети въпросните кукли.

При пълен обиск са открити около 29 кукли, които варирали между 3-годишна възраст до 25-годишна възраст. Един от труповете е на дете на 9-годишна възраст. Броят на престъпления, които Московин е направил, са твърде много за изброяване. Медиите го кръщават „Господарят на мумиите“.

Съседите също били шокирани, когато разбрали с какво се е занимавал въпросният господин. Както винаги, те били категорични, че това е бил тих и много скромен човек, който никога не е обидил или наранил някого. Единственото недоволство е идвало от факта, че някаква странна миризма се носила от неговия апартамент и неговия гараж. Не се стигнало до сигнализиране в полицията, защото всички смятали, че ароматите идвали от канализацията в сградата, което е проблем на повечето панелни жилищни сгради в Русия.

В съдът става ясно, че Анатоли се признава за виновен по всички 44 обвинения. Пред пострадалите заявява, че те са изоставили своите близки, а той ги е върнал обратно към живота и ги държал на топло.

По думите на съдебните лекари, човекът страда от остра форма на шизофрения и е осъден да лежи в психиатрично заведение до 2018 г. Твърди се, че след тази година може да мине на домашно лечение, но мнозина не са особено съгласни с идеята. По мнението на лекари, които лекуват „професора“, той започнал да се подобрява, но остават доста скептични по темата.

След издадената присъда, гробарят няма възможност да работи в нито една медия, родителите му живеят в изолация и рядко се показват навън. Един път семейството признало, че обмисля самоубийство, поради простата причина, че е напълно невъзможно да се живее с подобен черен печат.

На тръгване към лечебното заведение, странният човек помолил властите да не погребват мумиите твърде дълбоко, защото той самият смятал да ги изрови обратно, когато излезе на свобода. Властите в Русия отказват да предоставят повече информация по делото, което наистина е притеснително.

 
 
Коментарите са изключени за Анатоли Московин – руският експерт по мумифициране и гробове

Повече информация Виж всички