Как „чумните сватби“ в гробищата трябваше да предпазят хората от болести

| от |

В известен смисъл сватбата на Хари Флекман и Дора Уисман през ноември 1918 г. е традиционна – елегантната церемония в Уинипег, Канада, е подготвяна цял месец и включва музика, четене от Библията и двама равини като служители.

Но въпреки познатите обичаи, гостите трудно ще забравят обстановката, в която се намират: гладки надгробни камъни, звуци от погребение наблизо и вечно присъстващият призрак на испанската инфлуенца им напомнят, че церемонията всъщност съвсем не е типична, а част от дълга десетилетия традиция, която има за цел повече да предотвратява болести, отколкото да празнува сключването на свещен съюз.

Jewish gathering at Tomb of Zacharieh, Kebron

Докато смъртта ни раздели

Различните религии през историята са реагирали на пандемии, като са се молели или по някакъв друг начин са се опитвали да умилостивят висшите сили. По време на Черната чума Християнското братство на флагелантите обикаля из Европа, бичувайки се с камшици, за да заслужат Божията милост. Мюсюлманите реагират на същата пандемия, като залягат повече на общите форми на молитва, като процесии и масови погребения.

А в някои източноевропейски еврейски общности един ритуал за борба с чумата, който се вкоренява в обществото, е сватба на гробище, която става известна още като чумна сватба.

Чумната сватба – наричана още черна сватба или шварце кхасене на иврит – вероятно възниква по време на огнищата на холера, които опустошават Европа през 19 век. Идеята зад нея е, че като хората се бракосъчетават сред мъртвите, те и техните гости е по-вероятно да бъдат благословени, тъй като в еврейската традиция сватбите приближават хората до Бог. Смята се, че дори аксесоарите, свързани с церемонията, притежават духовни свойства. Друго старо еврейско народно средство за борба с болестта е покриването на болна жена със сватбена рокля.

Но всеки случай няма основа за тази практика в свещените текстове – така че тя е била интерпретирана по много начини. Едно алтернативно обяснение е, че като види една церемония, която би трябвало да е радостна, да се провежда в такава ужасна обстановка, Бог ще изпита съжаление и съответно ще прояви милост, като сложи край на пандемията.

Чумните сватби също се отличавали с това кой се жени. Според Ицик Готесман, фолклорист от Тексаския университет в Остин, еврейската общност уреждала бракове между хора, които били „трудни за женене“, което обикновено означавало, че са били бедни, сираци или хора с увреждания. Организаторите може да са гледали на това като на благотворителност, като по този начин са увеличавали добродетелността си пред Бога. Но подобни сватосвания – които често са били между двама напълно непознати – са и дехуманизиращи: тези маргинализирани хора обикновено се разглеждани като собственост на общността и следователно са имали думата дали искат да бъдат страна в ритуала.

Войници, болни от испански грип в болнично отделение, Кемп Фънстън, Форт Райли, Канзас, САЩ

Нова чума, стара традиция

Макар да е представяна като древна практика, черната сватба всъщност е сравнително модерно изобретение, което никога не се разширява отвъд периферията на еврейското общество. Когато се провеждат по време на епидемиите от холера през 60-те години на 19 век, еврейските лидери в Източна Европа осъждат практиката и се опитват да я потиснат. Но холерата беше отнела милиони животи само в Русия през 1800 г., така че всяка предпазна мярка, дори и да е символична, е трудно да бъде премахната.

Тя може да се приложи и към всяка нова чума, пред която се изправят еврейските хора. По време на Първата световна война във Варшава, Полша, е организирана поне една черна сватба, за да се предпазят хората от тиф. Има дори доказателства за провеждането на подобна церемонии за борба с рояците скакалци в Близкия изток.

Чумните сватби стигат в Северна Америка едва през 20 век. Когато еврейските имигранти идват на континента, те откриват нова патогенна заплаха в лицето на испанската инфлуенца.

Тази болест е една от най-смъртоносните пандемии, обхващали някога земното кълбо: между 1918 и 1920 г. 1/3 от населението на света е заразено и 50 милиона души умират. Много обществени места, включително синагоги, затварят в отговор на опасността. Но в същото време някои имигрантски общности я възприемат като възможност да съживят едно старо суеверие от Европа.

Сватбата от 1918 г. между Хари Флекман и Дора Уисман в Уинипег е една от малкото чумни сватби, регистрирани в Северна Америка през този период. Доклад за събитието в The Winnipeg Evening Tribune описва сцената: „Беше изсвирена древната еврейска „Песен на живота“. От западната страна на гробището по същото време други евреи пееха воя на смъртта, тъй като имаше погребение.“

Същата година двама непознати се женят на гробището Маунт Хебрън в Ню Йорк, а междувременно има и друга такава сватба във Филаделфия. Когато Фани Джейкъбс и Харолд Розенберг се взимат под хупа, поставен на първата линия на гробовете в гробище близо до Кобс Крийк, Филаделфия, на събитието присъстват повече от 1000 гости.

Chupah closeup

Хупа – навес, под който стои еврейската двойка по време на сватбената си церемония

„Глупаво суеверие“

Както и в Европа, чумните сватби в Северна Америка също всяват раздор в еврейските общности. След тази церемония през октомври 1918 г. вестникът The Jewish Exponent публикува редакционна статия, която критикува практиката: „Сватбата, проведена в еврейско гробище миналата неделя с цел да се спрат опустошенията на епидемията, беше най-срамна проява на глупаво суеверие. За съжаление публичността, дадена на събитието, ще внуши на много хора, че това е обичай, одобрен и насърчаван от еврейската религия. Но хората, които правят такива неща, не знаят какво означава юдаизъм.“

Тифоидната Мери

Чумните сватби не постигат нищо, за да спрат вълните от болести; всъщност възможно е те да са помогнали за разпространението им. В някои случаи е необходимо само един човек да е носител на заразата , за да се предаде на голяма група хора, както показва случая Мери Малон или както е по-известна – Тифоидната Мери. Тя предизвиква огнище на коремен тиф в лятната вила, където работи като готвачка през 1906 г.

Няма сведения чумните сватби да са предизвиквали огнища на заразата, но подобни събития допринасят за пандемията от испански грип. Парадът Либърти Лоун през 1918 г. води до хиляди заразени с испански грип във Филаделфия – същият град, където същата година е документирана и сватба на гробище. Известно е, че големи събирания – като сватби – са вектори на вируса, което кара някои градове да ги забранят напълно. За щастие, подобно на вирус, който не може да намери домакин, традицията на подобни празненства изчезва.

 
 
Коментарите са изключени за Как „чумните сватби“ в гробищата трябваше да предпазят хората от болести

Повече информация Виж всички