Тръмп: „Младите ще полудеят без TikTok“

| от |

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че TikTok е заплаха за националната сигурност, но също така каза, че забраната на популярното приложение ще навреди на някои деца и само ще засили доминацията на Facebook и съответно Meta Platforms, който републиканецът остро критикува.

Тръмп повтори опасенията си, докато законодателите обмислят тази седмица законопроект, който ще даде на китайския собственик на TikTok ByteDance около 6 месеца, за да спре приложението за кратки видеоклипове, използвано от 170 милиона американци.

Камарата на представителите на САЩ трябва да гласува в сряда по правилата за ускорено гласуване, които изискват 2/3 от членовете да гласуват „за“, за да може мярката да бъде приета.

Късно в понеделник в писмо TikTok заяви пред Конгреса, че „не е собственост или не се контролира от китайското правителство“ и твърди, че ако компанията бъде продадена, друг купувач няма да продължи усилията на TikTok за защита на американските данни на стойност 1,5 млрд. долара.

„По ирония на съдбата данните на американските потребители биха могли да бъдат по-малко защитени при схема за продажба“, заяви компанията.

„Не се опитвам да направя Facebook двойно по-голям“, заяви Тръмп пред CNBC в понеделник. „И ако вие, ако вие забраните TikTok, тогава Facebook и други, но най-вече Facebook, ще бъдат най-големият бенефициент. А мисля, че Facebook е много нечестен“.

Наскоро Тръмп се срещна с инвеститора Джеф Яс, чиято инвестиционна компания Susquehanna International Group има дял в ByteDance, но заяви, че не са говорили за TikTok.

По-рано бившият президент на САЩ разкритикува Meta Platforms (собственик на Facebook), за това, че му е отнела достъпа до Facebook и Instagram, след като е премахнала два негови поста по време на бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Акаунтите му бяха възстановени през февруари 2023 г.

Тръмп също така заяви, че една евентуална забрана на TikTok може да засегне младите хора. „Има много млади деца в TikTok, които ще полудеят без него“, каза той. „Има много добри и много лоши неща в TikTok.“

Главният изпълнителен директор на платформата Шоу Зи Чу ще посети Капитолия по-късно тази седмица в рамките на предварително планирано пътуване, за да разговаря със сенатори.

Миналата седмица президентът Джо Байдън заяви, че ще подпише законопроекта, ако комисията единодушно одобри мярката.

TikTok, която твърди, че не е споделяла и няма да споделя данни за американски потребители с китайското правителство, твърди, че законопроектът на Камарата на представителите е равносилен на забрана. Не е ясно дали Китай ще одобри каквато и да е продажба или дали TikTok ще може да бъде продаден в рамките на шест месеца.

Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скалис заяви: „Трябва да гарантираме, че китайското правителство не може да използва приложението като оръжие срещу американските потребители и нашето правителство чрез събиране на данни и пропаганда“.

Според законопроектът ако ByteDance не успее да се освободи от TikTok за 6 месеца, магазините за приложения, управлявани от Apple, Alphabet, Google и други, не биха могли законно да предлагат апа или да предоставят уеб хостинг услуги на контролирани от ByteDance приложения.

През 2020 г. Тръмп се опита да забрани TikTok и притежаваното от китайците WeChat, но беше блокиран от съдилищата. Приложението е популярно и одобряването на проекта от Камарата и Сената в година на избори може да се окаже трудно. Миналия месец кампанията за преизбиране на Байдън се присъедини към TikTok. Кампанията на Тръмп все още не се е.

 
 
Коментарите са изключени за Тръмп: „Младите ще полудеят без TikTok“

Повече информация Виж всички