Случай на човешка чума в Колорадо

| от | |

След получени подозрителни резултати от тестове миналата седмица, здравни служители в окръг Пуебло, Колорадо, потвърдиха случай на чума при местен жител.

Чумата е бактериална инфекция, която е най-известна с това, че в средата на XIV в. унищожава огромна част населението на Европа и се превръща в една от най-смъртоносните пандемии в човешката история.

Но както ще ви каже този последен случай, „Черната смърт“ не е изчезнала напълно. Бактерията Yersinia pestis, която причинява болестта, циркулира естествено в много части на света сред гризачи, други дребни животни и бълхи.

Това означава, че в редки случаи може да попадне и при хората. Всяка година в САЩ се съобщава за средно по 7 случая, като повечето от тях са с бубонна форма – тази с характерните подути лимфни възли, пълни с гной. Повечето случаи стават в два региона: северната част на Ню Мексико, северната част на Аризона и южната част на Колорадо, а другият – Калифорния, южната част на Орегон и западната част на Невада.

Въпреки че източникът на случая в Колорадо все още се разследва, чумата при хората обикновено е резултат от ухапване от заразена бълха или от досег със заразено животно. Например по-рано тази година беше установено, че първият случай в Орегон от 8 години насам вероятно е резултат от заразена домашна котка.

Имайки предвид това, Департаментът по обществено здраве и околна среда на окръг Пуебло помоли обществеността да вземе редица предпазни мерки, включително:

  • да избягва контакт с мъртви животни
  • да защити дома от плъхове чрез мерки за местата, където те могат да се крият, размножават и хранят, като купчини с дървен материал и контейнери за храна за домашни любимци
  • да използва репелент срещу насекоми за предотвратяване на ухапвания от бълхи
  • да третира и домашните любимци срещу бълхи
  • да не позволява на домашните любимци да спят при тях в леглото

Ако хората развият симптоми, Центърът за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) препоръчва незабавно да се потърси медицинска помощ поради сериозността на заболяването. Основните симптоми, за които трябва да се внимава при бубонната чума, са внезапна треска, втрисане, главоболие, слабост и подути, болезнени лимфни възли.

Тези симптоми могат да послужат на здравните специалисти като индикация за наличие на чума, а диагнозата може да бъде потвърдена чрез лабораторни изследвания, при които се използват проби, взети от лимфните възли или кръв.

Въпреки че е сериозно заболяване, чумата за щастие е лечима.

„Чумата може да се лекува успешно с антибиотици, но това трябва да стане незабавно, за да се избегнат сериозни усложнения или смърт“, казва в изявление Алисия Солис, програмен ръководител на Службата за заразни болести.

 
 
Коментарите са изключени за Случай на човешка чума в Колорадо

Повече информация Виж всички