Мориган – ирландската богиня на войната

| от |

Тя е позната на ирландците като „фантомната кралица“ или „кралицата на кошмарите“. Романтичните описания са известни за Мориган – келтска богиня, запазена завинаги в историята. Тя е била богиня, която често е предводител и на войната. Като богиня, тя можела да се явява в три образа и да променя визията си. Нито една от трите не е лицеприятна, защото тя се свързва най-често с терорът, кръвопролитията и яростта на войната. Един интересен факт е, че последната ѝ сила се крие в любовта към родината и защитата ѝ.

Като абсолютен шейпшифтър – променяща образа си по нейно собствено желание – Мориган може да се появи и като красива жена, както и като гарвън, вълчица, кон, крава или лос. Всяка една нейна форма е предсказание за последните дни на човека, който е успял да я види.

Идеята на Мориган е лесно обяснима за хората, които познават Желязната ера на келтите и техните идеали за война. Жените са влизали в битка с всички останали войни и някъде около VII век пр. Н. е. e било чест за тях да влизат в битка, точно те са най-силно защитавани от нея. Именно в този период излиза и историята ѝ, тъй като е описвана многократно в келтските архиви. Преди да има записани доказателства, легендите ѝ предават в много други случаи.

Мориган е част от келтския култ на майките. Появила се е около I век пр. Н. е. и култът към нея включва най-различни жертвоприношения. Освен всичко негативно и малко по-страшно, Моригон се смята за богиня, която дава късмет в битката.

Тя е част от тройното божество, което включва девица, майка и вещица.

Странното е, че Мориган често може да се разглежда като индивидуална богиня, а нейните три визии се смятат за отделна тройка. Те се изобразяват са Бабд, Мача и Немайн.

Всички образи на Мориган се определят като нейна сестра, понякога ще откриете, че са дори дъщери на Ернмас – богинята-майка. Най-често ги определят като смърт, териториална цялост и страх. Бабд най-често е известна с кръвопролитията и идва като гарван. Ако гарванът започне да плаче, той символизира края на силен и благороден воин.

Мача представя независимост и цялост. Тя се определя като земята и често се определя като пратеник на плодородието. Понякога дори влиза в образа на кон.

Немаин е богиня, която можеда внесе лудост, хаос и терор от войната. Нейното име е свързано с тези качества и трябва да всява паника сред враговете си. Нейната роля е най-често обвързана с успокоение на слабите войни, които умират.

Историите на Мориган могат да бъдат открити в много и най-различни истории в антични ирландски текстове. Тъй като тя винаги присъства в суровите войни и кланета, никога не е в най-добрата си светлина.

Най-често е споменавана в битката за Мойтура. По време на същата, ирландците са се опитвали да вземат земя от митологични хора, наричани Фир Болгс. Преди да започне битката, Мориган използва черна магия, за да посипе враговете с кръв и огън. Това обездвижило противника с дни и за три дена и три нощи, ирландците са успели да превземат Ирландия. Тя е описвана и като отмъстителка, а от нея се ражда историята за митологичната ирландския герой Сю Чулиан.

Легендата разказва, че Мориган се е опитала да го съблазни като красива жена, по-късно като вълк, крава, лос и дори като старица. Въпреки това, той успява да излезе от всяка една битка и накрая Мориган ще приеме формата на Гарван и така ще успее да вземе душата му в отвъдното.

Днес Мориган е известна в най-различни митологии и истории. Тя е смятана за богинята на войната и често е гордост за онези, които я възпяват и в поп културата. В някои видео игри ще може да играете с нея, има нейна версия в комикси на Марвел и дори в популярната игра Assasin`s Creed. Въпреки всичките и представяния, Мориган е смятана за символ на смъртта, но част от кръга на живота и историята продължава да се разказва във всякакви други истории и легенди.

 
 
Коментарите са изключени за Мориган – ирландската богиня на войната

Повече информация Виж всички