shareit

Готвачът на Путин беше най-обикновен престъпник, но с правилните приятели се нарежда като втората най-влиятелна личност в Русия

| от |

Ако скоро сте проверявали страницата на ФБР, може да откриете, че наградата за „готвача на Путин“ все още е актуална и въпросният господин продължава да се издирва в цял свят. Същият човек продължава да е близо до Владимир Путин и се смята за основен организатор на частната военна компания „Вагнер“. Преди повече от две десетилетия, когато Путин и Буш празнуваха рождения ден на руския първи на плаващ ресторант в Санкт Петербург, можете да се досетите кой точно приготвяше храната.

В по-добрите времена на дипломация ще открием, че Путин се смята за честен и откровен човек, както го описва самия Буш, когато гостува в бившия Съветски съюз. Историята също така ни показва, че преди да се стигне до влошаването на отношенията, надеждите за един по-добър свят бяха доста високи. Рожденият ден е документиран със снимки и показва ясно, че сякаш идва новото време.

На това събитие присъства и още един кадър който стои точно зад Путин и привлича вниманието на пресата. Евгени Пригожин предоставя лично чиниите на руския президент. Липсата на доверие между готвача и самия президент показва, че всяка една храна трябва да се проверява и това е ролята на Евгени. Поради факта, че Пригожин винаги сервира чиниите на Путин, прякорът е вече лепнат и вътрешният кръг от приближени ще го нарича „Готвачът на Путин“. През следващите години, Евгени ще продължи да отрича да е нещо по-различно от личен готвач на руския президент.

Prigozhin at Concord Catering in 2010

Няма доказателства за нещо повече, но историята показва, че слуховете по тази тема продължават да се носят. Пригожин печели няколко дела, като се изправя и срещу разследващата група Belingcat, където работи и самият Христо Грозев. Пригожин твърди, че няма нищо общо с частната военна организация, която изпълнява най-различни поръчки на Путин, но през последните няколко месеца се оказа точно обратното. Христо Грозев и неговия екип доказват, че са били прави много по-рано и сега най-вероятно виждаме за пореден път изявата на Руската федерация и отношението към руски журналист. След началото на Руско-украинската война е ясно, че Евгени най-накрая излиза от сенките и застава като официален собственик на „Вагнер“.

Специалните главорези играят водеща роля на фронта в Украйна и може би са единствената причина да виждаме военният конфликт да продължава все още. Единственият проблем е, че през последните месеци дори Пригожин изпита липсата на кадри и започна да търси затворници, психично болни и всякакви други хора, които могат да носят оръжие.

Пригожин израства в Ленинград и не може да се похвали по никакъв начин с щастливо детство. Няма баща, а майка му работи в градската болница. През по-голямата част от времето, Евгени също трябва да помага вкъщи и да се грижи за болната си баба. Завършва спортното училище и става локален шапион по крос-кънтри ски бягане.

На 18-годишна възраст няма никаква представа какво точно ще прави и как ще се развие, единствената работа, която получава е в химическата фабрика. Там е уволнен бързо, след като се е опитал да краде. Кражбите му допадат и младежът продължава да обира апартаменти с помощта на приятели и е задържан за пореден път. Присъдата е доста по-сериозна от предишната и този път ще има 12 години затвор при това в строг тъмничен такъв. Заслугата за такава присъда е, че Евгени е успял да задигне кристали, няколко писалки, магнетофон, дънково яке и скъпо покривало за волан от автомобил. Последната придобивка е златен накит на жена, ботушите ѝ и обеците ѝ. Освободен е от гулага през 1990 г. и влиза в един нов свят.

Докато крахът на СССР продължава да се разгръща като една дълбока бездна, Евгени започва да влиза в капиталистическия свят. Прави си скромна бутка за хот-дог и започва да продава, като същевременно разширява веригата си и накрая се насочва към ресторантьорството и частната магазинна верига. В един момент дори ще развие и кетъринг компания. Именно в негово заведение ще се проведе и една от първите срещу на Владимир Путин. Събитието е една година по-рано от срещата на Буш и празнуването на рождения ден. Буш и Путин имат отделни готвачи и всичко се сервира с конкретен персонал.

В интервю пред списание, Пригожин твърди, че е бил забелязан от Путин, който знаел, че империята му е изградена от нулата и талантът му е разпознат.

Руският президент започва да посещава почти редовно заведенията на Евгени и скоро дава шансове за още по-мащабно развитие, включително и поема осигуряването на храна в елитните училища в Русия. Отговорен е за изготвянето на храната за банкета на Дмитри Медведев, а в последствие дори ще получи договор да осигурява храна за армията. Последният договор се оценява на сумата от 2.38 милиарда долара.

Евгени става и нещо като личен готвач на Путин, като осигурява дори храната на по-елитните празненства на руския първи.

През 2013 г. ще създаде и така наречената Агенция за интернет изследвания. Въпросната започва да работи като една от най-популярните и легални тролски ферми, където стотици млади започват да промотират Кремълските идеи.

От малък офис в Санкт Петербург, Пригожин започва да работи и като интернет трол или по-скоро като господарят на интернет троловете. Любими теми са злия запад, развитието на Путин и силата на Евразия като единствен защитник на християнски ценности, звучи ли ви познато? Нека не забравяме, че от неговите ферми тръгват и легендите за Украйна, които продължават да се повтарят и потретват през цялото време. Фермата работи по часовник и на смяна. По думите на един от служителите, обикновено имало постове за правенето на торти и рецепти за готвене, следене на музиката, която харесват и от време на време има политически пост относно фашисткия режим на Киев.

Самата тролска ферма се намира на улица Савушкина 55 в Санкт Петербург и може да се види дори в Google Maps, ако ви е интересно. Заплащането във фермата никога не е официално и всичко се плаща на ръка, докато трудовият договор е просто мит. Във всяка стая работят по 20 човека и разполагат с по 3-ма редактора, които да проверяват постовете. Поставят се и глоби, ако съдържанието е копирано директно или ако не отговаря на поставените цели. Заплатата са изсипването на пропаганда е доста ниско – около 790 долара на месец, при това за поддръжка на най-различни акаунти в социалните мрежи.

Между всички забавни теми ще се появи и някоя за корупцията на Алексей Навални като опозиционен лидер. Политическите задачи се спускат всяка сутрин, докато не политическите трябва да се измислят от всеки индивидуално. Всеки път, когато служителите видят как приятелите им повтарят като папагали всичко написано от техническата част, осъзнават, че работата се върши повече от отлично. Най-често ще се говори за намесата на Путин във Външните работи, редуцирането на терористичните актове в Русия и строяването на френския президент, както и много други в този дух.

Обикновено дори се описва как запада се опитва да отслаби Русия и затова използва Украйна, но украинците не се страхуват от фалшивите опити за преврат. За съжаление ще открием, че и фалшивата война все още се води с нещо повече от тролове и на този етап Русия губи. През следващите месеци армията на Пригожин ще се насочи към американските избори. Точно тази дейност ще го постави в листа с най-търсените хора.

37-те страници с обвинения ще посочат именно този човек за създаването на цял план за намеса в американската политическа система, както и за влияние в изборите през 2016 г.

Двама от служителите са пътували до САЩ като туристи и обикалят около 9 щата в продължение на две седмици, събирайки информация за американски сървъри, които биха могли да направят далеч по-лесна работата им.

Троловете се активират с помощта на VPN и започват да създават фалшиви профили, представяйки се за американски граждани. Споделят се постове на Доналд Тръмп, започва да се изказва най-различна фалшива информация за Хилъри Клинтън и още много други. Влиянието открито върху американските граждани ще накара мнозина да променят своето желание за гласуване в последния момент. Мнозина ще споделят политическите сбирки на Тръмп и ще посочват, че това е техния кандидат, макар и никога да не са виждали САЩ.

През 2018 г. американският съд ще има всичката необходима информация, за да постави Пригожин като лидер на организация, както и 12 други съучастника, които влияят пряко на изборите и се опитват да прокарат своята конспирация. Всички пътеки посочват именно Пригожин за участник, но той самият продължава да оперира в сенките и не се разкрива.

Най-накрая ще се представи като лидер на частната армия на Путин. Евгени ще се похвали пред британските журналисти, че е дори основател. По неговите думи, всичко започнало след 1 май 2014 г. и събирането на група патриоти, които подкрепяли руските сепаратисти в Донбас. Въпреки чистия патриотичен дълг ще открием, че Евгени стои зад създаването на организация за рекрутиране и трениране на наемници. Повечето осъзнават, че могат да печелят около 10 пъти повече, отколкото е нормалната заплата в Русия. През 2017 г. средната заплата в Русия е около 1000 долара, докато наемник на Вагнер изкарва около 6200 долара.

Самата организация също не съществува, тъй като реално не е никога сформирана, освен в повечето легенди, но нека не забравяме, че самият Евгени също не е бил нищо повече, освен готвач. Самата групировка може да се намесва неофициално и по този начин да гарантира спасението от санкции или директни обвинения. Вагнеровците нямат възможност да блестят много добре в Украйна, което може да се забележи и от постоянното сваляне на летвата за събирането на нови кадри. Пригожин започва да говори пред войници, да обещава свобода и слава, ако отидат да служат 6 месеца на фронта.

Не е ясно какво е бъдещето за готвача на Путин, тъй като мнозина подозират, че скоро ще се опита да открие и някакви нови посоки за развитие. Възможно е дори да е избрал поста на Сергей Шойгу и да смята, че ще получи още повече почести. Мнозина отчитат и засилената критика към руската армия и представянето им, като автор на същите ще продължава да бъде именно Евгени и компания.

Съвсем спокойно можем да говорим и за човека, който спокойно да спечели президентския пост, ако още нещо се обърка в цялата формула с проблеми. Все пак трябва да признаем, че огромният ръст в йерархията наистина е впечатляващ – от обирджия, през търговец на хот-дог, до ресторантьорство, ферма за тролове, частна армия и още много други.

 
 
Коментарите са изключени за Готвачът на Путин беше най-обикновен престъпник, но с правилните приятели се нарежда като втората най-влиятелна личност в Русия

Повече информация Виж всички