shareit

Ал Капоне срещу Бъгс Моран: Разстрелът на Св. Валентин

| от |

През 20-те години на миналия век война между уличните банди вилнее по улиците на Чикаго. В разгара на забраната на алкохола мафиотите правят страхотни пари от нелегални продажби на алкохол на жадни хора от всички прослойки на обществото. Прословутият Ал Капоне управляваше с желязна ръкавица и в своя пик печелеше по 60 милиона долара годишно (около 700 милиона долара днес) въпреки че контролираше само половината от Чикаго. До 1929 г. само един мъж представляваше реална заплаха за монопол му върху Чикаго: Бъгс Моран, който си имаше и собствената банда.

Дион О’Баниън

Само две години преди разстрела, северната част на града се контролираше от Дион О’Баниън – човек, за когото се смята, че е убил около 60 души по време на управлението си. О’Баниън контролира една от най-големите пивоварни в Чикаго – почти толкова голяма, колкото тази на Капоне. Хората, които живеят в северната част на Чикаго като цяло са малко по-богати от тези от южната. Те са от немски и ирландски произход, което ги прави и стереотипно тежки пиячи. Вече е очевидно, предполагаме, защо Капоне иска да вземе от района от Дион.

На 14 февруари 1929 г. съперничеството започва, когато четирима мъже нахлуват в гараж на улица Кларк, който е ползван от Моран като щаб. Към този момент Моран вече е лидер на северната част, тъй като О’Банион вече е мъртъв.

Двама от стрелците бяха облечени като полицаи и изглеждаше така, сякаш се провежда акция. В гаража имаше седем човека от бандата на Моран, които бяха помолени да се подредят до стената. Четиримата откриват огън, изстрелвайки около 90 дупки от куршуми в седемте мъже и след това бягат с черен Кадилак.

Те се бяха погрижили за няколко от умелите убийци на Моран, но самият той решава да спи до късно тази сутрин и затова не присъства в гаража. Друг човек, който много прилича на Моран – Алберт Вайншанк – е видян да влиза в сградата и затова стрелците се подвеждат да нападнат, а не да изчакат друг ден.

Инцидентът шокира нацията с бруталността си и всички пръсти са насочени към Ал Капоне – очакваният заподозрян, като се има предвид, че съперничеството му с Моран не е тайна. Удобно за Капоне обаче, по време на стрелбата той е на почивка във Флорида и има чудесно алиби. Той дори се е срещнал с адвоката си същата сутрин, което означава, че има свидетел, който може да потвърди местоположението му. Никой не вярваше, че Ал няма нищо общо с убийството на седемте мъже, но без никакви доказателства Капоне не стига до съда.

Разследващите говори с Лилава банда от Детройт, където Моран крадеше някои от пратките с алкохол на Капоне. Няколко жени твърдяха, че са приели някои от членовете на бандата като съквартиранти дни преди стрелбата. Тези мъже обаче също са пуснати на свобода.

Полицията обаче има нова следа: минути преди разстрела, шофьор на камион за малко не се удря в кола, която изглежда като полицейска. Шофьорът на колата беше е в униформа и му липсваше преден зъб. Описанието му съвпада с Фред Бърк, член на бандата Плъховете на Егън, за когото се подозира, че вече е помагал на Ал Капоне при няколко убийства. За съжаление на полицията, Бърк се оказа доста пъргав плъх и успява да избяга.

Следващите в списъка на заподозрените бяха близките до Ал, Джон Скализ и Джак Макгърн. И на двамата бяха официално повдигнати обвинения, но Скализ така и не стига до съда, защото през май 1929 г. Капоне го убива. Обвиненията срещу Макгърн са свалени поради липса на доказателства.

През декември същата година основният заподозрян, Бърк, най-накрая бе намерен, след като убива полицай на име Скели в Мичиган. Когато полицията нахълтва в дома му, открива бронежилетка заедно с две пушки, които бяха идентифицирани като оръжията, използвани при разстрела. За съжаление на органите на реда, освен намерените предмети имаше оскъдни доказателства, с които Бърк да бъде свързан пряко с разстрела на седемте човека, а никой от другите му трима съучастници не беше идентифициран. Бърк обаче беше осъден за убийството на офицер Скели и в края на краищата умира в затвора през 1940 година.

Моран успява да избегне от касапницата, той забележимо отсъства от криминалния свят след нападението. Може би то го е шокирало, както е шокира останалата част от нацията. Какъвто и да е случаят, когато Моран се отдръпва, Ал Капоне вече може спокойно да поеме останалата част от Чикаго.

Въпреки незаконните си сделки или може би именно заради – тях предвид факта, че снабдява хората с алкохол – Капоне става популярен в Чикаго. В крайна сметка обаче той е заловен през 1931 г. заради укриване на данъци и е осъден на 10 години затвор. През 1939 г. сифилис оставя Капоне с деменция и той е освободен от затвора, защото се смята, че той вече не е заплаха за обществото. Умира от сърдечна недостатъчност през 1947 г. Моран е арестуван за кражбата на 10 000 долара от банка и умира в затвора през 1957 г. Гаражът, където се случва разстрела, е съборен през 1967 година.

 
 
Коментарите са изключени за Ал Капоне срещу Бъгс Моран: Разстрелът на Св. Валентин

Повече информация Виж всички