shareit

Защо изглежда така символът за Включено/Изключено

| от |

Дълги светлини, ниска батерия, включено, изключено, плей, пауза, риск от токов удар и чупливо – какво общо имат тези неща? Повечето символи, които виждате върху уреди, автомобили и други електроники, появили се през 70-те години, тръгват от един документ.

Публикуван от Международната електротехническа комисия, документът е ISO 7000 / IEC 60417 (известен още като „графични символи за използване върху оборудване“) и изглежда на пръв поглед толкова техничен, колкото звучи. Иконите, включени в колекцията, са замислени да бъдат прости и универсални – една модерна йероглифна система за целия свят. Тези стандартизирани графики са направени така, че да бъдат разбрани от хора от всякакви култури, говорещи всякакви езици. Някои (като плей, пауза и стоп) предхождат колекцията и просто се добавени след създаването й.

Конкретно „Символът за включено“ (линия, излизаща от кръг) изглежда се радва на особено висока употреба и разпознаваемост. Можем да го видим на тениски, лога, маншети, обложки на албуми и дори татуировки. Подобно на други символи, разработени от МЕК, този конкретна икона се получава популярността си в резултат на нарастващият брой електроники в световен мащаб.

Socket 5

Думите „Включено / Изключено“ не само са специфични за конкретния език, но и заемат много място на нашите все по-малки устройства. Съкратената комбинация от 1 и 0 (съответно „включено“ и „изключено“, изразени чрез двоична бройна система), обединени в така познатия ни знак, представляват по-проста и малка алтернатива на думите.

1 и 0 се поставят едно в друго и така се получава символът.

Гореспоменатият вече документ съдържа огромен набор от символи, използвани в ежедневието, както и в много нишови области. На уебсайта на ISO иконите се показват без описания, така че може да се получи забавна игра, в която се опитваме да познаем смисъла на всеки символ, преди да кликнем върху него, за да научим дали сме познали.

Например, знакът „Изстискване на пъпка при висока температура“:

Оказва се, че означава „Контрол на температурата“ (#0175).

Или пък знакът, който според нас означава „Цигари на бройка“ или „Внимание, дюнер“,

всъщност означава Светлочувствителна единица (#6221)

 
 
Коментарите са изключени за Защо изглежда така символът за Включено/Изключено