Научно най-добрият начин да си вземете вана

| от |

Който има тази възможност, няма как да не обича дългото и горещо киснене във ваната, за да се освободи от напрежението през деня. За съжаление се оказва, че самата вана всъщност увеличава стреса… Точно така: според интернет (който никога не греши) вземането на вана е вредно за вас.

Може ли това наистина да е вярно?

Ами – донякъде, да. Но обещаваме, че не всички новини са лоши.

Какво е твърдението?

Ако прекарате достатъчно дълго време в интернет, ще откриете, че за всяко нещо ще се намери човек, който да каже, че е вредно- често с доста клети и откровено грешни аргументи.

В случая с ваните обаче твърдението е съвсем конкретно: отдаването на дълга, гореща вана може да причини раздразнение и възпаление на кожата и трябва да се избягва. Всъщност някои хора дори твърдят, че трябва да правим точно обратното и да се къпем с ледено студена вода, за да извлечем максимални ползи за здравето.

Но как това може да се съчетае с приятното усещане от едно прекрасно и дълго потапяне във ваната? Или пък огромния брой хора, които от стотици дори хиляди години се наслаждават на ваните – сигурно всички римляни са имали ужасно акне и обриви през цялото време?

И още по-точно, как това може да се съчетае с други популярни твърдения- че седенето във вана с гореща вода в продължение на часове всъщност има множество ползи за здравето и едори може да е равносилно на тренировка?

И така, каква е истината?

Ползите от ваната

Codex Magliabechiano (folio 77r)

Има причина повечето от нас да обичат толкова много ваните и тя не е, че ни карат да се чувстваме по-зле…

„Взимането на вана има големи ползи за физическото и психическото здраве“, казва д-р Ейми Зак, специалист по семейна медицина в Кливландската клиника. И действително – доказателствата показват, че хората, които се къпят във вана, вероятно са по-малко ядосани, по-малко стресирани, по-малко тревожни и по-малко депресирани от тези, които само се къпят с душ.

„Къпането почиства кожата, като ви помага да избегнете раздразнения, възпаления и рани, причинени от натрупването на мъртви кожни клетки“, обяснява д-р Зак. „То може също така да ви помогне да изчистите бактериите и гъбичките от контакта със заобикалящата ви среда. С натрупването им се увеличава рискът от инфекции.“

Но се оказва, че може да има още ползи. Макар че балнеотерапията – известна още като хидротерапия, тоест седене във вана с лечебна цел – съществува от векове, традиционно научните среди я разглеждат като равностойни на хомеопатията. Има основателна причина за това: въпреки всички твърдения на д-р Келог (същият, който създаде американските царечни закуски), никакво количество бани няма да излекува диабета или безплодието ви.

Но последните изследвания показват, че едно хубаво и горещо къпане действително може да има някои терапевтични ефекти. „През последните няколко десетилетия доказателствата се увеличават – пише Чарлз Стюард, докторант в Университета в Ковънтри в Центъра за спорт, физически упражнения и науки за живота, – и днес знаем, че редовното къпане в сауна или гореща вана може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, а може да има и по-широки ползи за здравето.“

Как горещата вана може да помогне за здравето на сърцето ви? Стюард предупреждава, че може връзката между двете да е заблуда, но има и потенциални биологични обяснения. „Изхождайки от факта, че сърдечносъдовите заболявания се причиняват предимно от заболявания на артериите, вероятно подобряването на здравето на кръвоносните съдове – което, както вече знаем, се случва при редовна топлинна терапия – е голяма причина за намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания“, обяснява той.

Други проучвания свързват честите, едночасови сеанси в гореща вана с намаляване на нивата на глюкоза в кръвта и на широк спектър от симптоми, свързани със синдрома на поликистозните яйчници. Така че… Келог може да се окаже прав.

Негативите от ваната

Norblin Bath in the park (detail) 02

Обаче всички тези ползи от ваната имат една доста голяма подробност към тях и тя е, че на практика няма да ги видите без специализирано оборудване.

„Искам да отбележа, че температурите на водата и продължителността на времето, споменати по-горе, не са представителни за ежедневното ви къпане“, отбелязва Стюард. „В обикновената вана температурата постепенно ще спада… Когато използвам горещата си вана в лабораторията, трябва внимателно да наблюдавам доброволците си от съображения за безопасност: Измервам температурата на тялото им, кръвното налягане и постоянно проверявам доколко се чувстват комфортно от топлината на водата.“

Има ли тогава някаква полза от обикновена гореща вана въобще? Възможно е – но за съжаление, тя ще има и някои реални недостатъци, особено за кожата ви.

„Горещата вода може да бъде агресивна и да махне от кожата ви естествените ѝ масла, което да я направи дехидратирана и с матов вид“, казва д-р Стейси Чименто, сертифициран дерматолог в Ривърчейс Дерматолоджи в Маями Бийч, Флорида. „Ако водата попадне и върху лицето ви, това може да доведе до поява на акне и раздразнение на кожата“.

Според д-р Мелиса Пилианг, дерматолог от Кливландската клиника, можете да си представите най-външния слой на кожата, епидермиса, като нож, покрит със слой масло: под студена вода мастният липиден слой, който защитава кожата ни, се задържа – но горещата вода го кара да се разтопи и да се махне.

Това е лоша новина, защото този слой „е който задържа лошата вода и микробите навън и добрата вода навътре и поддържа кожата ни хидратирана“, казва Пилианг. Тялото ни ще го възстанови, но колкото повече остаряваме, толкова повече време е необходимо – и за жалост не можете да ускорите процеса с помощта на овлажняващи продукти, предупреди тя.

Оптималната вана: 15 минути и 44°C

И така, има ли някакъв начин да балансирате грижата за себе си с грижата за кожата си? Всъщност да – и е изненадващо точен.

Първо, продължителността на времето, което прекарвате във ваната: „Когато си взимате вана, трябва да се опитате да я ограничите до 15 минути“, казва Чименто. „По-дълго и ще започнете да лишавате кожата от естествените ѝ масла, което ще доведе до възпаления и раздразнения.“

Това е малко жалко, защото според скорошно проучване на британската компания за бани Victorian Plumbing – 21 минути е идеалната продължителност.

На второ място, трябва да се уверите, че водата не е прекалено гореща. Чименто съветва водата да е с температура между 37°C и 43°C – топла, но не неприятно, а Пилианг е още по-подробен: Тя казва, че 44,4°C е идеална, „въпреки че трябва да поставите термометър под чучура, за да получите точни данни“.

 
 
Коментарите са изключени за Научно най-добрият начин да си вземете вана

Повече информация Виж всички