Музикални хроники: Ковърдейл напусна Deep Purple с разбито сърце, но намери вярната формула за Whitesnake

| от Тодор Коваче |

Познаваме Дейвид Ковърдейл като един от най-грандиозните гласове в рок музиката.

Изгрял като вокалист на Deep Purple, по-късно той сформира своята група Whitesnake и си проправя собствен път към вечната слава. И докато годините му в Purple и последвалите успехи с Whitesnake са широко документирани, по-рядко се обсъжда периодът на британеца между двете банди. А именно във въпросния период той намира вярната формула за достигане до бъдещите върхове.

Ковърдейл се разделя с Deep Purple при разпадането на тогавашния състав на групата през 1976 г. – и си тръгва с болка в сърцето, но и с облекчение. Оказал се без музикални ангажименти, 24-годишният Дейвид е изправен пред въпроса как да продължи кариерата си и предпочита да не взима прибързани решения. След като отказва да пее с някои от бившите си колеги от групата, както и с Uriah Heep, вокалистът задвижва планове за солов албум, финансиран от мениджмънта на Deep Purple.

Ковърдейл бързо привлича към проекта един от своите герои, блус китариста Мики Муди, и двамата започват да работят по песните от бъдещия албум, наречен White Snake (“бяла змия”, но изписано като две отделни думи, а не като една, както по-късно ще бъде при наименованието на групата).

Звукозаписните сесии на инструменталите са осъществени в Лондон от Муди и забележителна банда от сесийни музиканти, включително бившия басист на Deep Purple Роджър Глоувър. Тънката подробност е, че по това време Дейвид Ковърдейл е данъчен изгнаник и живее в Германия, така че записва отделно вокалите в Мюнхен. Въпреки това, в крайния резултат може да се чуе забележителна енергия между групата и певеца – сякаш са записвали заедно. Ковърдейл остава верен на своите блус рок корени при стила на песните, но привнася и фънк, R&B и джаз влияния в една приятна за слушане колекция, макар и далеч от заряда на бъдещата Whitesnake ера.
Соловият дебют на фронтмена обаче не получава широка промоция, не прави особено впечатление и не постига успех. Важното е, че той осъзнава, че това е само първата стъпка в бъдещата му кариера и още преди да е видял резултатите от дебютния си албум, вече работи по втори.

Макар и създаден при подобни обстоятелства, албумът Northwinds звучи много по-зряло и завършено и загатва, че Дейвид Ковърдейл има голямо бъдеще и без да е част от Deep Purple. Към записите се включват още инструменталисти, а може би най-важният от тях е Греъм Прескет, чиято цигулка добавя много класа към звученето. Една от най-хубавите песни в албума, баладичната Time And Again, съдържа като основа единствено електронно пиано и вокал, но именно с добавянето на цигулката се превръща в шедьовър.

Откроява се и песента Breakdown – доста здрав рок, който очертава посоката на бъдещите Whitesnake. В текста Ковърдейл споделя чувствата си покрай разпадането на Deep Purple и срива в отношенията в бандата. Макар че е само на 25, когато записва втория си солов албум, певецът очевидно узрява бързо, а трите години в Purple са му показали страшно много от хубавото и лошото в музикалната индустрия.

В едно от интервютата при промоцията на Northwinds, Дейвид казва: „Трябва да докажа, че съм способен да направя едно такова нещо и че Purple не са ми направили някаква услуга като са ме привлекли“. И той определено се доказва, а този път албумът се приема по-добре и го окуражава да събере група, с която да го изпълнява на турне.

Съставът се състои от Мики Муди плюс втория китарист Бърни Марсдън, Нийл Мъри на баса и Дейв Дауъл на барабаните. Петорката се появява за пръв път на концерт на 3 март 1978 г., а следват още 16 концертни дати, в които начинанието прераства в нещо по-сериозно. Първоначално рекламите ги представят просто като групата на Дейвид Ковърдейл, но те бързо се превръщат в David Coverdale’s Whitesnake.

Месец по-късно излиза първият краткосвирещ албум на бандата Snakebite и така Whitesnake започват да се налагат на сцената, а Ковърдейл окончателно скъсва с миналото си на певец от Deep Purple.

През следващите години Whitesnake изкарват хитове като Here I Go Again, Is This Love и Still of the Night, а днес са продали над 100 млн. копия от албумите си и редовно ще ги видите в списъци с най-великите хард рок формации. Тяхното прощално турне започна през 2022 г., но за съжаление беше прекъснато заради здравословни проблеми на Ковърдейл. Хубавото е, че 72-годишният вокален титан изрази желание на по-късен етап да продължи с турнето, стига здравето му да позволява. Говори се даже за един заключителен албум на бандата, така че може би още не сме чули последното, което Whitesnake имат да ни предложат.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Ковърдейл напусна Deep Purple с разбито сърце, но намери вярната формула за Whitesnake

Повече информация Виж всички