Музикални хроники: Афера, развод, епилепсия и самоубийство – трагедията на една музикална икона

| от |

44 години изминаха, откакто водещият певец и текстописец на Joy Division сложи край на живота си. Иън Къртис е само на 23 години, когато депресията го тласка към самоубийство и води до една от големите трагедии в музиката. 

Английската пост-пънк банда, основана през 70-те, в един момент е най-актуалното музикално явление на Острова, но точно тогава губи своя креативен двигател и е принудена да прекрати съществуването си под предишната форма. 

След като основават следващата си група New Order, китаристът Бърнард Съмнър, басистът Питър Хуук и барабанистът Стивън Морис се включват в кампании за борба със самоубийствени наклонности и предотвратяване на самоубийства, а и неведнъж отдават почитта си към своя починал приятел и колега.

В текстовете на Иън Къртис терзанията му са видни, но останалите разказват, че това невинаги е така в реалния живот и фронтменът си е имал своята ведра и оптимистична страна.

“При него винаги сякаш имаше две личности, имаше го Иън, който излизаше с нас, беше весел и се забавляваше много. Имаше го и другия персонаж, който се проявяваше в текстовете на песните. Двамата бяха много различни, не се допълваха и беше объркващо”, разказва Съмнър.

Joy Division остава в историята като един от четирите фундаментални пост-пънк състави, възникнали вследствие на легендарния концерт на Sex Pistols в Манчестър през юни 1976 г. Веднага след това шоу Съмнър и Питър Хуук решават да сформират група, а същото решение взимат и членовете на бъдещите звезди в жанра – Buzzcocks, The Smiths и The Fall. Неподправената енергия и самодейната същност на Sex Pistols е вдъхновяваща и дава кураж на техните наследници да преследват музикални кариери, макар че в началото изобщо не могат да свирят на новозакупените си инструменти. Joy Division се издига до различно ниво, когато се превръща в една от първите групи с пънкарски корени, решила да изостави типичното пънк рок звучене и да се развие в друга посока. 

Най-важният ход е изборът на Иън Къртис за вокалист – той е сред отговорилите на обява, пусната от бандата в местен музикален магазин. Момчето от Стретфорд е далеч от представите за рок звезда и е по-скоро вдъхновен поет, отколкото изкусен музикант. Неговите експресивни и унили текстове се превръщат в запазена марка на Joy Division и отдалечават групата от типичния гняв на пънка, за да ѝ създадат далеч по-чувствено и меланхолично звучене.

В лириките Къртис разкрива депресивните си наклонности, но останалите от Joy Division признават, че не са анализирали музиката си, а фронтменът винаги ги е уверявал, че всъщност се чувства добре. 

В края на 70-те се оформя типичното за Joy Division звучене с добавянето на синтезатори (което по начало е в противоречие със същността на пънка) и зараждането на стил, който по-късно ще бъде наречен ню уейв. Албумът Unknown Pleasures (1979), наследникът му Closer и сингълът Love Will Tear Us Apart превръщат Joy Division в култови герои във Великобритания. С хипнотизиращото си поведение на сцена, самият Иън Къртис става пост-пънк икона. Love Will Tear Us Apart все още е най-известната им песен и тя е вдъхновена от разпадналите се отношения между Къртис и съпругата му Дебора.

Вокалистът започва извънбрачна афера с белгийска журналистка, но се съсипва от чувство за вина, тъй като продължава да има чувства и към жена си, макар че разводът с нея изглежда неизбежен.

Някъде в същия период Къртис вече няма как да скрие от колегите си, че е епилептик и пристъпите му се влошават. Joy Division са на прага на първото си американско турне, но Иън гледа с ужас към него, тъй като се притеснява, че американската аудитория няма да приеме епилепсията му. Счита и че неговите пристъпи ще попречат на музикалната му кариера и на концертните изяви. 

Съществуват предположения, че именно епилепсията довежда Къртис до депресия, а може да са изиграли роля и страничните ефекти от лекарствата, които взима. В крайна сметка близките му не успяват да предотвратят трагичния край и на 18 май 1980 г. той се обесва в дома си, като оставя бележка за Дебора и уверява, че я обича, въпреки извънбрачната си афера.

Ian Curtis grave marker with mementoes

В следващия месец сингълът Love Will Tear Us Apart излиза и постига големи успехи, но с Joy Division вече е свършено и останалите от групата решават да се прекръстят на New Order.

Днес на гроба на Иън Къртис ще видите думите Love Will Tear Us Apart – логично избрани за епитаф на култовия поет и вокалист, който си отива толкова рано. И който остава малко или много енигма дори за най-преданите си фенове.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Афера, развод, епилепсия и самоубийство – трагедията на една музикална икона

Повече информация Виж всички