Какво не знаете: Червеният цвят

| от |

Абстрактният художник Йозеф Алберс веднъж казва: „Ако някой каже „червено“ и го чуят 50 души, може да се очаква, че в съзнанието им ще се появят 50 различни червени цвята.“

Червеното е силен, динамичен цвят, който е разпространен в цялата световна култура – от подметките на популярните обувки на Кристиан Лубутен до прочутите телефонни кабини в Лондон и още, и още. Ето 5 факта за червеното, които може би не знаете.

Louboutin altadama140

Червеното е един от най-старите цветове, които все още се използват

Червената охра, първоначално използвана в праисторическите пещерни рисунки, се използва и днес. Пигментът е направен от глина, която става червена след реакция с минерала хематит. Преди около 73 000 години предците на хората в днешна Южна Африка рисуват с червена охра върху парче камък – и днес тази рисунка се смята за най-старото известно произведение на изкуството. В пещерата Ардалес в Южна Испания преди около 65 000 години неандерталците украсяват части от пещерата с червена охра. А преди около 33 000 години хората в палеолитния Уелс покриват човешки скелет с охрата, преди да го погребат церемониално.

Наситената боичка, наричана още синопия (по името на Синопе, древногръцкия град, където е добивана), става ценен и скъп пигмент, синоним на власт и победа в класическите времена. Жените в Египет са използвали синопия в грима, а по време на и след Ренесанса Леонардо да Винчи, Рембранд ван Рейн и много други художници използват този цвят в своите шедьоври.

Indian collecting cochineal

Ако обичате торта Червено кадифе, може би ядете бръмбари

Замисляли ли сте се някога откъде идва червеното багрило? Съжаляваме, ако сте гнусливи – но кохинеите са малки насекоми, които произхождат от Северна и Южна Америка.; те се смилат, за да се получи червената боя, използвана в естествените хранителни оцветители. Тази хранителна боя се появява в широк спектър от продукти, включително в любимите пастички „Червено кадифе“, в киселото мляко, в плодови сокове, гримове и др. Фермерите остъргват буболечките от листата на кактуси (естественото им местообитание) и ги смачкват за пигмента като за производството на един килограм багрило са необходими около 70 000 индивида.

Тъй като е направен от буболечки, оцветителят не е вегетариански и членовете на някои религии се въздържат от консумация на храни, които го съдържат. През 2012 г., след бурна обществена реакция, Starbucks постепенно го изтегля от няколко свои продукта, включително популярното ягодово фрапучино, според CBS. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ заявява, че оцветителят е безопасен за здравето, но компаниите трябва да го включат в етикетите на продуктите си (често посочен като карминова киселина или Е120).

Red Public Phone Boxes - Covent Garden, London, England - July 10, 2012

Мит е, че биковете виждат червено

Сигурно сте чували, че биковете нападат бикоборците, защото платът, които размахват пред тях, е червен. Това не е вярно: биковете нямат никакво отношение към червения цвят – всъщност те дори не го виждат… В книгата „Подобряване на хуманното отношение към животните“ авторката Темпъл Грандин обяснява, че тези животни са частично цветнослепи и имат рецептори само за четири цвята: зелен, син, виолетов и жълт. Някои учени смятат, че червените пелерини всъщност изглеждат тъмножълтеникави за тях – но това не означава, че те изпитват и някаква агресия специално към жълтото. Движението на плата е това, което ги кара да се нахвърлят върху тореадорите, а не цветът. Технически цветът можете да е какъвто и да е; и през 2007 г. телевизионното предаване „Ловци на митове“ демонстрира точно това – как бик ще се нахвърли върху всяка шаваща пелерина, без значение от цвета ѝ.

А защо тогава платът на тореадорите е червен? Просто за да не се виждат петната от кръв.

Носенето на червено може да ви направи по-привлекателни

Имате среща? Или просто искате да накарате бившето гадже да ревнува? Облечете си червено. Малко проучване, проведено сред 27 студенти от мъжки пол, установява, че те реагират по-силно на снимка на жена с червена рамка в сравнение със снимка на същата жена с бяла рамка. Изследователите от Университета в Рочестър, които са автори на проучването, наричат това „червен ефект“ и отбелязват популярната асоциация на цвета със секса в различни култури, религии и с един малко познат празник, наречен Свети Валентин. В друго проучване същите изследователи откриват подобен ефект сред жените, когато гледат изображение на мъж в червена и в бяла рамка.

Макар че обществените влияния определено играят роля, предпочитанията към червеното може да са и биологични и да не са присъщи само на хората. Изследователите предполагат, че и други примати са склонни да харесват цвета.

Гледането на червено може да ви направи по-силни и бързи

Проучване от 2011 г. установява, че реакциите на хората са по-силни и по-бързи, когато виждат червено, в сравнение с други цветове. Възможно е това да се дължи на факта, че то често е сигнал за опасност – и съответно еволюцията ни е адаптирала да реагираме. Така че, ако някога ви се наложи да сплашите конкуренцията, извадете червеното от гардероба си.

 
 
Коментарите са изключени за Какво не знаете: Червеният цвят

Повече информация Виж всички