Историите зад 5 напитки, кръстени на истински хора

| от |

Някои коктейли са кръстени просто на съставките си, като джин с тоник, а други, като Манхатън, отразяват мястото, където са се появили. Има и такива, които са кръстени на действителни хора, известни или не. Въпреки че някои от тях могат да бъдат проследени до един човек, други имат по-мрачен произход, което прави историята им още по-завладяваща (а понякога и измислена). Ето историите на 5 напитки, кръстени на истински хора.

Белини

Bellini Cipriani, Macaroni Grill, Dunwoody GA

Белини е кръстен на Джовани Белини, прочут ренесансов художник, автор на произведения като „Агония в градината“ и „Кръвта на Спасителя“. Но той не е измислил характерната лятна напитка, нито е бил жив, когато тя се е появила – коктейлът е дело на човек на име Джузепе Чиприани.

Чиприани основава Harry’s Bar във Венеция, Италия, и някъде през 30-те или 40-те години на миналия век решава да добави пюре от бели праскови към просеко. Сравнявайки розовия цвят на новата напитка с нюанса, който се вижда на някои от най-известните картини на Белини, той кръщава скромния си коктейл в чест на майстора.

Дом Периньон

Често се говори, че бенедиктинският монах Дом Пиер Периньон е единственият отговорен за създаването на шампанския метод за производство на пенливи вина, но това е само един от многото митове, свързани с напитката. Той обаче има съществен принос за усъвършенстване на производствения процес, а едно от истинските му постижения като майстор на избата в абатство във Франция включва успешното купажиране (смесване) на грозде, за да се преодолеят несъвършенствата в качеството на виното. Смята се, че преувеличената легенда за Дом Периньон се дължи до голяма степен на твърденията на Дом Гросар, последния ковчежник на абатството Периньон, в годините след Френската революция.

Дюбоне

Много бармани твърдят, че миксологията е наука, и в случая с френския аператив Дюбоне са прави. Говори се, че химикът Жозеф Дюбоне е търсил начин да направи вкусни дозите хинин (съдържащ се в дървото цинона), които френските чуждестранни легионери в Северна Африка са приемали, за да се борят с маларията. Но в книгата „Просто тоник“ авторите Ким Уокър и Марк Несбит спекулират, че е по-вероятно той просто да е търсил лечебен тоник като цяло, а не конкретно като средство срещу малария. Така или иначе, през 1846 г. той измисля перфектната отвара: смес от подсилено вино, билки, подправки и точното количество хинин.

Дюбоне съществува и до днес и се твърди, че е любимо на кралица Елизабет II. Ако искате да го пиете като нея, комбинирайте 50 грама от питието с 25 грама джин плюс лед и резен лимон и разбъркайте, докато се охлади.

Чарли Чаплин

Това творение, създадено в нюйоркският хотел Улдорф Асториа, преди сухия режим в САЩ се състои от равни части джин от трънки, сок от лайм и кайсиев ликьор, макар че понякога се използва и лимонов сок.

Привлекателният рубиненочервен цвят на Чарли Чаплин се дължи на джина от трънки, който се приготвя чрез накисване на зрели плодове от трънки, подобни на сливи, със захар и обикновен джин. Комбинацията от джина и кайсиевия ликьор създава гладка, макар и малко сладка напитка. Няма обаче данни дали самият Чаплин ѝ е бил почитател.

Арнолд Палмър

В своята кариера, продължила повече от шест десетилетия, известният американски голфър Арнолд Палмър печели 62 титли от PGA Tour. Той си спомня пред ESPN, че съпругата му често правела много студен чай и един ден той решил към него да добави и малко лимонада. След като нацелил пропорциите, Палмър намерил напитката за толкова вкусна, че започнал да я взима със себе си, докато играел. В крайна сметка в един горещ летен ден той бил в Палм Спрингс, където изграждал голф игрище. На обяд помолил сервитьорката за студен чай с около една-четвърт лимонада. Когато сервитьорката отишла до съседната маса, клиентите там поискали „Един Арнолд Палмър; каквото той си поръча“.

Днес компанията за напитки Arizona пуска линия официално лицензирани „Арнолд Палмър“ с различни вкусове, включително зелен чай и диетични версии. През последните години Hornell Brewing (компанията-майка на Arizona) се обедини с Molson Coors, за да произведе алкохолна версия на любимата напитка за топлото време, наречена Arnold Palmer Spiked.

 
 
Коментарите са изключени за Историите зад 5 напитки, кръстени на истински хора

Повече информация Виж всички