Спряха порталът между Ню Йорк и Дъблин заради „неприлично поведение“

| от |

Миналата седмица беше открит „портал“ между Ню Йорк, САЩ, и Дъблин, Република Ирландия. Преди да изтече и една седмица обаче, той трябваше да бъде затворен временно поради „неприлично поведение“.

Идеята, дело на литовския художник Бенедиктас Джилис, е доста проста и ясна: двата града – а в бъдеще и други градове – си предават на живо кадри от своето местоположение на два големи кръгъли екрана, единият в единия град, а другият – в другия.

„Порталите са покана да се срещнем с хора отвърд границите и различията и да преживеем нашия свят такъв, какъвто е в действителност – обединен и единен“, обяснява Гилис в изявление. „Живото предаване осигурява прозорец между отдалечени места, позволявайки на хората да се срещнат извън своите социални кръгове и култури, да надхвърлят географските граници и да прегърнат красотата на глобалната взаимосвързаност.“

„Бих искал да насърча жителите на Дъблин и посетителите на града да дойдат и да взаимодействат със скулптурата“, добавя лорд-кметът на Дъблин Дейти Де Ройст.

Порталът беше посрещнат с ентусиазъм от много хора в двата града, като през следващите месеци са планирани различни изпълнения и от двете страни на живата линия.

Но, разбира се, не на всеки може да се има доверие, когато камерата е насочена в неговата посока. Скоро след като порталът започва да излъчва, в интернет се разпространяват видеоклипове с преждеспоменатото неприлично поведение. Сред тях са хора в Дъблин, които показват пред камерата снимки на атентатите от 11 септември, както и други неподходящи изображения на екраните на телефоните си, говорят ругатни и правят неприлични жестове (включително голота).

Затова скоро порталът е временно спрян, докато Градският съвет на Дъблин разглежда „технически решения“ на проблема.

Именно съветът казва, че порталът е затворен поради „неприлично поведение“ от страна на „много малка част от хората“.

„Въпреки че не можем да контролираме всички човешки действия, ние прилагаме някои технически решения за ситуацията, които ще влязат в действие през следващите 24 часа“, се казва в изявление.

„Ще продължим да следим ситуацията през следващите дни заедно с нашите партньори в Ню Йорк, за да гарантираме, че порталите продължават да предоставят положително преживяване както и за двата града, така и за света.“

Технологичното решение ще включва блокиране на изображенията, които се държат пред камерите на портала.

Макар че това не може да сложи край на неприличностите, то може поне да повиши нивото на трудност за реализирането им.

 
 
Коментарите са изключени за Спряха порталът между Ню Йорк и Дъблин заради „неприлично поведение“

Повече информация Виж всички