Има два вида милениали

| от |

Не само възрастовите граници и отношенията с технологиите разделят това поколение. Според един експерт милениалите (всички родени между 1981 и 1996 г.) се разделят на две подгрупи в зависимост от нивото си на успех: „аз-милениали“ и „мега-милениали“.

Президентът на Центъра за поколенческа кинетика Джейсън Дорси, който ги изследва, заяви пред Business Insider, че житейският път и финансовото състояние може да са по-добър показател за различията между представителите на поколението, отколкото годините, в които са родени. Според него първата група се чувства изостанала в кариерата си и в други области на живота като възрастни, докато втората група се чувства на прав път.

За първата той въвежда термина „аз-милениали“: те отговарят на общоприетата картинка за поколението – стагнация на заплатите и кариерното развитие, недостъпни жилища, а някои от тях и планини от дългове по студентски заеми. Процентът на собствениците на жилища сред 26-годишните е с близо 5% по-нисък от този на бейбибумърите на същата възраст. Междувременно дълговете по студентските заеми в САЩ достигат рекордно високо ниво от 1,73 трилиона долара през 2023 г.

Младежите от втората група пък се намират на много по-различно място в живота. Тези т.нар. мега-милениали управляват сметките си, чувстват се удовлетворени от кариерата си и като цяло са по-стабилни във финансово отношение от останалите представители на своето поколение. Поради тези причини те може да се различават от типичния профил, с който се описва поколението.

Тези тенденции показват, че историята на напредъка на тази хора може да е по-сложна, отколкото ни изглежда. Въпреки че комбинацията от високи сметки и ниски заплати може да е по-лоша за младите днес, отколкото е била за по-старите, милениалите, които не се сблъскват с тези трудности, имат още по-голямо предимство пред своите връстници. И разликата между тези подгрупи само ще се задълбочава: през следващите десетилетия милениалите ще наследят богатство в размер на трилиони.

 
 
Коментарите са изключени за Има два вида милениали

Повече информация Виж всички