Една JPG снимка за 69 милиона долара

| от |

Изкуството идва под всякакви форми и може да ни изненада с някои много странни и дори безумни инвестиции. Този месец е постигнат един особен рекорд с продажбата на картина, присъстваща в света само като дигитален вариант – разбирайте JPG. Творението е на артист на име Beeple, а самото име е „Everydays: The First 5000 Days“ (може да я откриете в интернет, заглавната снимка няма нищо общо с описаната творба). Колко би струвала една JPG снимка? Измислете си цена и ние с удоволствие ще ви кажем, че грешите. Неизвестен собственик е заплатил сумата от 69 342 250 долара. И запознатите биха казали, че това е третата най-висока сума, заплатена за изкуство на жив творец, както и първата най-скъпа в дигитален формат. Самият творец често качва своите творби от 2007 г. насам в интернет пространството, но за първи път поставя такъв рекорд.

Как се закупува дигитална картина? Оказва се, че след като заплатите сумата, получавате non-fungible token или парче дигитално пространство, което не може по никакъв начим да се променя или трансформира – едно единствено е. Най-добрият начин да си представите NFT е като дигитална валута, каквато е биткойнът. Единствената разлика е, че това е уникално съдържание. Оказва се, че това не е единственото творение на изкуството в дигитален формат. Същество меме на анимирана летяща котка, което се оценява на сумата от 580 000 долара. Клипче на ЛеБрон Джеймс, в което прави паметна забивка се оценява на сумата от 200 000 долара. Рок групата Kings of Leon пък предлага специален албум в същия формат за своите фенове, а най-интересното е, че се предлага дори виртуална къща, в която да се разхождате с помощта на очила за виртуална реалност, няма да е възможно да поканите гости, но все пак може да го закупите. Интересно е, че дори творение на изкуството, създадено от робот, получава цена от 700 000 долара.

Имайки предвид формата на съхранение, блокчейнът не позволява самото съдържание да бъде променяно или презаписвано, то остава уникално, като единственото, което може да се сменя е ключът за достъп и обикновено така се продава самото изкуство. Пази се архив, в който можем да видим всички предишни собственици. Собственикът все още може да показва дадена творба на останалите почитатели, точно както споделяме снимки и днес с близките си.

Споделянето, копирането и дори излагането на творбата може да се случи съвсем спокойно, дигиталното изкуство се смята за онзи елемент, който не ограничава разпространението. Обикновено собственикът прави инвестиция в бъдещето и се надява, че цената на този вид изкуство само ще се повиши във времето. След като самото NFT е вид блокчейн, то спокойно може да се заплати и в друг вид криптовалута, запазвайки анонимността на собственика. През 2005 г. е открита картина на Леонардо Да Винчи, която дълго време остава с непотвърдено потекло и само няколко години по-късно се продава за сумата от 450 милиона долара.

При блокчейн изкуството този фактор няма да ни притеснява, защото се потвърждава автоматично кой е създателят. Няма да се налага да чакате, за да разберете, че притежавате ценна картина. Анонимността не трябва да ни изненадва, особено след като открием, че в големите търгове никога не се разкрива кой точно е собственикът и кой налива толкова милиони. Според света на изкуството и някои критици, инвеститорите в дигитални валути могат често искат да инвестират натрупаното в друг вид капитал. Колекционерите на истинско изкуство, са онези почитатели, които обръщат повече внимание на естетиката и желанието да притежават нещо много уникално по своя род. Във времето ще забележим повишаване на дигиталния глад за изкуство, но никой не може да гарантира до каква степен ще се оценява. Все пак 69 милиона долара е само рекордът.

Снимка: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Една JPG снимка за 69 милиона долара

Повече информация Виж всички