shareit

Първият викинг в Северна Америка и първото европейче, родено там

| от |

Преди около 1000 години, гласи историята, викинг, търговец и авантюрист на име Торфин Карлсефни тръгва от западния бряг на Гренландия с три кораба и група норвежци, за да изследва новооткрита земя, която обещава приказни богатства. Следвайки маршрута, който преди около 7 години Лейф Ериксън начертава, Торфин плава по крайбрежието на Гренландия, преминава през протока Дейвис и се насочва на юг покрай остров Бафин към Нюфаундленд – и може би отвъд него. Снори, синът на Торфин и съпругата му Гудрид, се смята за първото европейско бебе, родено в Северна Америка.

Торфин и групата му намират своето обещано богатство – дивеч, риба, дървен материал и пасища – и също се натъкват на коренни американци, които те принизяват като „изкривени хора“. Не е чудно, че отношенията с местните постоянно се влошават. Около 3 години след като тръгва, Торфин – заедно със семейството си и оцелелите от екипажа – изоставя северноамериканското си селище, може би под градушка от стрели. (Археолозите са открили стрели с останките на погребани норвежци.) След като отплава към Гренландия и след това към Норвегия, Торфин и семейството му се заселват в Исландия, домът на мъжа, когато е дете.

Christian-krohg-leiv-eriksson

Норвежки изследователи напът към Америка

Точно къде семейството се озова в Исландия, е загадка, която историците и археолозите отдавна се опитват да разгадаят. През септември 2002 г. археологът Джон Щайнберг от Калифорнийския университет в Лос Анджелис обявява, че е открил останките от имението му в Исландия, което според него е къщата, в която Торфин, Гудрид и Снори доизживяват своите дни. Други учени също казват, че твърдението му е правдоподобно, въпреки че дори Щайнберг признава: „Никога няма да знаем със сигурност, ако някой не намери име на вратата.“

Местоположението на семейното имение на Торфин в Исландия има изненадващо голямо значение. От една страна, то може да хвърли нова светлина върху ранния норвежки опит в Северна Америка, първо доказан от Хелге Ингстад, изследовател, и съпругата му Ан Ингстад, археолог. През 1960 г. те откриват останките на викингски лагер в Нюфаундленд, датирани към 1000 година. Но единствените разкази за това как и защо викингите са пътували към Новия свят, да не говорим какво става с тях там, са в исландските саги и приказки, които учените се борят да разграничат творчество от факти. Находката на Щайнберг, ако се докаже, би помогнала в това разграничение.

Щайнберг намира внушителния дом на земята на един от най-посещаваните културни обекти в Северна Исландия – Фолклорния музей Глаумбер – „от глупав късмет“. Десетилетия наред посетителите гледат полето пред музея, без да знаят, че доказателства за едно от най-великите пътешествия от епохата на викингите лежат точно под тревата.

L'Anse aux Meadows, recreated long house

Стандартна норвежка къща

Щайнберг не започва с намерението да се включи в целия дебат за викингите, а иска да изследва моделите на селища от онази епоха. С колегата си Дъг Болендер от Университета Нортуест в Чикаго той разработва метод за използване на електромер за откриване на погребани артефакти. Инструментът – тромав 50-килограмов апарат, използван обикновено за идентифициране на замърсени подземни води и локализиране на тръби – изпраща променлив ток в земята. Токът индуцира магнитно поле и след това инструментът измерва как магнитното поле варира в зависимост от състава на почвата и предметите, заровени в нея. Двамата мъже монтират електронното оборудване в пластмасова тръба с дължина 4 метра и обикаляха най-различни полета с него.

Eric the Red

Ерик Червения

Всички подробности за норвежките пътувания до Винланд (както те наричат Северна Америка) идват от два източника: Сагата за Ерик Червения и Сагата за гренландците. Тези епични викингски приказки вероятно са написани около 1200 или 1300 г. от писари, които или са записвали историите на старейшините, или са работили от някакъв вече изгубен писмен източник, казва Тор Халталин, исландски учен, който наблюдава археологическите дейности в северозападна Исландия. Двете саги дават сходни твърдения за пътуването на Торфин в Новия свят, но се различават по някои значими подробности относно завръщането му в Исландия. В сагата на Ерик Червения Торфин се премества обратно в семейното си имение в Рейнис, докато в сагата на Гренландия Торфин се установява в Глаумбер, след като майка му се оказва не особено добронамерена към съпругата му. В ключов пасаж от сагата за гренландците Торфин продава част от плячката си от Винланд в Норвегия, след което идва в „северна Исландия, в Скагафьорд, където оставя кораба си на брега за през зимата. През пролетта той купува земята в Глаумбер и създава там фермата си… Той и съпругата му Гудрид имат много потомци и добър клан… След смъртта на Торфин Гудрид поема управлението на домакинството заедно със сина си Снори, който е роден във Винланд.“

Освен грандиозния мащаб на къщата, който я свързва с ръста на Торфин, други доказателства го свързват с експедицията в Северна Америка, твърди Щайнберг. Дизайнът му с прави стени се различава от конструкцията с наклонени стени, характерна за исландските къщи от епохата, и има голяма прилика със структурите, открити в Нюфаундленд. И най-накрая, казва Щайнберг, малко вероятно е някой друг да може да построи една от най-великите къщи от епохата на викингите и да не бъде споменат нито в сагите, нито някъде другаде.

Преди откритието на Щайнберг, смята се, че версията на Ерик Червения е по-достоверна и че Глаумбаер в Сагата за гренландците е добавен години след като е написана по-голямата част от историята, за да се подобри имиджът на Гудрид. Все още има много спорни въпроси за това кой какво направи и къде в Северна Америка, но ако находката на Щайнберг наистина е къщата на Торфин, Сагата за гренландците, която определя Торфин като основния си източник, става по-точната версия – поне по въпроса къде се озовават всички накрая.

Викингите се разпространяват от Скандинавия и се заселват в Исландия, която Щайнберг описва като „един от последните големи обитаеми острови в света, които трябва да се обитават“, през 874 г. Те са водени от местни началници, които не обичат да приемат заповеди или да плащат данъци на, Харалд Файнхер, норвежки цар. Както пише известният антрополог Вилхемър Стефансон през 1930 г., разширяването на викингите е може би „единствената мащабна миграция в историята, където благородството се изселва, а селяните остават у дома“.

Отначало Исландия е рай за тези груби и независими викинги. В низините има гори от бреза и други дървета, които никога не са срещали брадвата. Само за 60 години населението скача от 0 на 70 000 души. Към 930 г. тези хора създават един от първите парламенти в света – Алтинг.

 
 
Коментарите са изключени за Първият викинг в Северна Америка и първото европейче, родено там