shareit

Археолози може би откриха отдавна изгубения Храм на Херкулес

| от |

В продължение на векове много археолози са гледали на изгубения храм на Херкулес Гадитано като на „свещения граал“. Посетено от Юлий Цезар и Ханибал, мястото всъщност изиграва решаваща роля в древната история. И сега археолозите смятат, че може би най-накрая са успели да го намерят.

Въпреки че не всички са убедени, екип от археолози в Испания представи предпазливо оптимистична теория, че Храмът на Херкулес може да бъде в залива Кадис.

Бюст на бог Мелкарт

Повечето археологически открития са направени с копаене в земята. Но този предполагаем Храм всъщност е забелязан от въздуха. Рикардо Белизон, студент по археология в университета в Севиля, забеляза интригуващ контур, докато изучава топографски модели. „Докато разглеждахме данни от испанския проект PNOA-LiDAR – който картографира страната от 2009 г., видях интересна структура, потопена в Каньо де Санкти Петри, в залива Кадис. Изглеждаше, че е дълга около 304 метра и широк 150 метра.“

Въпреки че се надява да разкрие как е изглеждала бреговата линия на Кадис в древни времена, Белизон може би вместо това се е натъкнал на храма на Херкулес; Потопените руини изглежда съвпадат с това, което археолозите и историците знаят за изгубения храм.

„Ние, изследователите, много не желаем да превърнем археологията в спектакъл“, отбеляза Франсиско Хосе Гарсия, директор на катедрата по праистория и археология в университета в Севиля, докато представя откритието. „Но в този случай сме изправени пред някои грандиозни открития, които са от голямо значение.“

Изследователите смятат, че бреговата линия е изглеждала различно преди хиляди години. Изследванията на Белизон показват, че някога заливът е бил „напълно антропизирано [преобразено от хората] крайбрежие, с голяма сграда [евентуалният храм], няколко вълнолома и вътрешно пристанище.“

И фактът, че днес бреговата линия е толкова различна, всъщност е в синхрон с историческите разкази за Храма на Херкулес.

Според Милагрос Алзага, ръководител на Центъра за подводна археология на Андалуския институт, древни текстове описват „променлива среда, в контакт с морето, подложена на променящите се приливи и отливи, и храм, в който трябва да е имало пристанищни структури и морска вода“. Той добавя: „Документалните източници, които анализирахме, археологическата информация, заедно с изображенията, получени от дигиталното моделиране на обекта, ни карат да вярваме, че това може да е митичният храм на Херкулес.

Археолозите все още не са разкопали мястото, но мнозина са развълнувани от възможността за откриване на Храма на Херкулес.

И така, защо обаче този храм е толкова голяма работа?

Храмът на Херкулес Гадитано първоначално е построен в чест на финикийския бог Мелкарт, но по-късно, под римско управление, е трансформиран в Херкулес, получовешкият син на Зевс.

Според древните разкази, храмът на Херкулес е имал две големи колони на входа си, вечно горящ огън и картини, изобразяващи „Подвига на Херкулес“. Показателно е, че религиозният обект е посетен както от Юлий Цезар – който се разплаква, като вижда статуя на Александър Велики – така и от Ханибал, който посещава храма, за да благодари за военните си успехи.

Като такова, откритието е наистина вълнуващо – стига испанските археолози да са прави.

„С този вид изключителни открития можем да надминем себе си“, предупреди Антонио Саес Ромеро от университета в Севиля, който също участва в изследването. „Искаме обаче да сме много предпазливи. Находките са много интересни и обнадеждаващи, но сега започва най-вълнуващата част.“

Други не вярват, че има на какво да се надяваме. Антонио Монтерозо-Чека, професор по археология в Университета в Кордоба, преди това публикува различна теория за местоположението на Храма на Херкулес. Последното изследване, казва той, е „триангулационна грешка“.

Засега все още предстои да се види дали Храмът наистина е открит или не. Преследвайки убедителни улики, археолозите се стремят да проучат допълнително залива на Кадис с надеждата да разрешат тази древна мистерия.

 
 
Коментарите са изключени за Археолози може би откриха отдавна изгубения Храм на Херкулес