Почина режисьорът Николас Роуг

| от chronicle.bg |

Николас Роуг, един уникален глас в света на киното, най-известен с филмите си „Don’t Look Now“ и „The Man Who Fell to Earth“, почина на 90-годишна възраст. Синът на режисьора, Николас Роуг младши, потвърди трагичната вест лаконично: „Той беше истински баща. Тъкмо беше отпразнувал 90-ия си рожден ден през август“. Причината за смъртта не беше съобщена.

„Don’t Look Now“ излиза през 1973 година и днес е известен като един от най-добрите хорър филми правени някога, както и един от най-скандалните. Той е адаптация по разказа на Дафни дю Морие. Джули Кристи и Доналд Съдърланд играят женена двойка, която тъжи по загубата на сина си, като една от секс сцените във филма остава скандал години след дебюта му.

Кариерата на Роуг, която започва през 1970 година с „Performance“ с участието на Мик Джагър, дава на света „Walkabout“, „Bad Timing“, „Insignificance“ и „The Witches“ и др. Преди да стане режисьор, той е оператор във филми като „The Masque of the Read Death“, „Doctor Zhivago“ и „Fahrenheit 451“. Последният му филм е от „Puffball“ от 2007 година.

 
 
Коментарите са изключени за Почина режисьорът Николас Роуг