Solar Impulse 2 кацна в Индия, пилотите зоват местните да подкрепят чистата енергия

| от |

Захранваният със слънчева енергия самолет Solar Impulse 2 пристигна благополучно в Индия късно във вторник при своя опит да постави рекорд като обиколи цялата планета.

Соларният летателен апарат се приземи в Ахмадабад в западния индийски щат Гуджарат след 16-часов полет от Маскат, столицата на Оман, изминавайки разстояние от 910 мили. Това беше вторият етап от околоземната обиколка, при която се предвижда да бъдат изминати 35 хил. километра.

Междувременно швейцарските пилоти на соларната машина – Бертран Пикар и Андре Боршберг, заявиха, че желаят хората в Индия да подкрепят тяхната кампания за чиста енергия, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Пикар подчерта, че тяхната цел е да разпространят своето послание за възприемането на чисти технологии и подобряване на качеството на живот на 1,2 млрд. души в Индия. Пикар заяви, че те са избрали да демонстрират това с първия самолет, задвижван от слънчева енергия, „защото това е, което пленява въображението на хората„.

Самолетът, който не използва горива, е снабден с повече от 17 хил. соларни клетки на крилата си, които презареждат батериите на самолета, позволявайки му да лети.

Околосветската обиколка започна в понеделник от Абу Даби, като Боршберг е пилотирал първия етап от пътешествието от емирството до Маскат.

Това беше едно невероятно преживяване„, изтъкна Боршберг на международното летище в Ахмадабад, където Solar Impulse 2 е паркиран в момента.

Боршберг каза, че практикувал йога за да се подготви за тежките условия на летенето.

От Маскат до Индия самолетът е бил пилотиран от Пикар, като полетът над Арабско море е първият голям воден басейн, който летателният апарат прекосява./News.bg

 
 
Коментарите са изключени за Solar Impulse 2 кацна в Индия, пилотите зоват местните да подкрепят чистата енергия