shareit

S7 airlines купува българска компания за полети над Украйна

| от CHR Aero |

Руската авиокомпания S7 airlines обмисля покупката на българска авиокомпания, за да осъществява полети от Москва до Европа, прелитайки над Украйна. По този начин ще бъде заобиколена наложената от Украйна забрана за руските превозвачи да навлизат в украинското въздушно пространство.

Ще изпратим официално документи за регистрация на нова авиокомпания или за купуване на местен превозвач, каза за РИА Новосто Наталия Филева, един от главните акционери на S7 Airlines.

На българския пазар работят няколко авиокомпании и всички се продават, но проблемът е, че собствениците им търсят по-висока цена от реалната, споделя Филева за другата руска агенция ТАСС.

През октомври 2015 г. S7 airlines обяви, че има намерение да придобие европейска авиокомпания, без да посочва коя. През февруари тази година бяха водени разговори за закупуване на кипърски авиопревозвач. В Кипър има три авиокомпании – TUS Airways, Cobalt Air и Fly Orion. Националният авиопревозвач на Кипър Cyprus Airways фалира, отбелязва ТАСС.

В България освен националния превозвач Bulgaria air международни полети има право да извършва и Hemus air, като двете авиокомпании са с един собственик, който е възможно да продаде една от двете компании, по-вероятно Hemus air.

Компаниите Air Via, BH Air и Bulgarian Air Charter изпълняват чартърни полети. И трите авиокомпании са неофициално на пазара.

S7 е най-големият частен авиационен холдинг в Русия. През миналата година компанията е превозила 8.2 млн. пътници. В края на миналата година авиокомпанията се опита да придобие фалиралата Transaero, но сделката се провали.

Сибирските авиолинии имат най-голямата мрежа от вътрешни линии в Русия, с 3 основни бази в Москва, Новосибирск и Иркутск.

Авиокомпания S7 Airlines е посочена от руска страна като превозвач за 3 български летища – Варна, Бургас и Пловдив. Компанията изпълнява целогодишно редовни полети от Москва и Новосибирск до Варна и Бургас.

Тя обслужва големите туроператорски фирми от Русия и България и заема чартърни блок места през най-активните дни от туристическия сезон. С подобен статут са и полетите и до Пловдив, които са в периода от края на декември до края на март.

 
 
Коментарите са изключени за S7 airlines купува българска компания за полети над Украйна