Японската кухня не е известна с десертите, но между тях има няколко потресаващо вкусни неща като тези батати, които вкусно съчетават горчивината на сусама с тази на карамела, така че цялата сладост на ястието да бъде приятно балансирана. Рецептата ни е предоставена от menumag.bg/
300 г сладки картофи, олио за маслена баня, 60 г захар, 20 мл вода, 1 с. л. черен сусам
1. Сладките картофи се обелват и се нарязват на неправилни резени с големина 3 см. Слагат се за 10 мин. в студена вода. Подсушават се.
2. Олиото се загрява и картофите се изпържват до златисто. Подсушават се от излишната мазнина.
3. Захарта и водата се слагат в уок и се загряват до карамелизиране. Слагат се картофите и се разбъркват.
4. Сервират се поръсени със сусам върху леко намаслена чиния.