Малцина са тези, които могат да устоят на домашните шоколадови трюфели с аромат на сгряващи подправки и печени ядки. Рецептата ни е предоставена от menumag.bg/
500 г шоколад 60%,100 мл червено вино, 1 щипка смлян карамфил, 300 мл сметана 35%, 1 ч. л. канела на прах, 1 щипка настъргано индийско орехче, 5 шушулки кардамон, 1 с. л. коняк, 10 сушени смокини, нарязани, 100 г запечени лешници, 100 г запечени бадеми, 100 г шоколадов кувертюр за овалване, прахообразни метални бои или сушени розови листенца и хималайска сол за украса, по желание
1. Шоколадът се нарязва на ситно и се стопява.
2. Виното се кипва с карамфила и ври, докато сместа стане 1 с. л.
3. Сметаната се кипва с кардамона, индийското орехче и канелата.
4. Смесват се шоколадът, прецедената сметана, конякът и редуцираното вино. Добавят се ядките и смокините. Сместа се охлажда и се слага в хладилника за 4 часа.
5. От сместа се оформят топчета, които се поставят върху хартия за печене и отново се слагат в хладилника за 2 часа.
6. Шоколадът за овалване се стопява на водна баня и се темперира до 32° С. От него се поставя лъжичка в центъра на дланта на ръката, слага се охладеното топче от шоколадовия ганаш и с помощта на двете ръце цялото се овалва в шоколад. Бонбоните се оставят да се втвърдят. Може с четка да се намажат с прахообразни металикови бои за сладкиши или докато не се е втвърдил шоколадът да се поръсят със сушени розови листенца и хималайска сол. Охлаждат се в хладилника и се поставят в капсули.