За първи път: Част от океана получи статут на юридическо лице

| от |

Вълните, които се разбиват в устието на бразилската река Досе, където тя се влива в Атлантическия океан, станаха първата част от океана, която получи статут на юридическо лице, с решение на общинския съвет на близкия град Линарес.

Новият закон – който за първи път беше одобрен като законопроект през юни 2024 г. и влезе в сила в средата на август – изисква екологичното равновесие на вълните, както и на свързаните с тях води, да бъде защитено. Това означава да се гарантира, че физическите и химическите им условия са защитени, особено от човешка дейност като замърсяване.

Не става въпрос обаче само за състоянието на вълните и свързаните с тях екосистеми. Вълните също така имат право да „насърчават хармоничното взаимодействие с хората чрез културни, духовни, развлекателни и екологични практики“.

Ванеса Хасон, адвокат по въпросите на околната среда и изпълнителен директор на бразилската неправителствена организация Mapas, заяви, че този детайл е включен, за да се признае значителната културна и икономическа роля на вълните в местната общност; това е популярен район за сърфиране.

Както замърсяването, така и сърфингът излизат на преден план още през 2015 г., когато язовирната стена на Фундао близо до град Мариана се срути, запращайки 60 милиона кубически метра – или около 25 000 олимпийски плувни басейна – отпадъци от желязна руда и кал в река Досе.

Калта стига до устието на реката при Линарес, като засяга водните организми по пътя си и спира формирането на вълните, които правят района толкова популярен сред сърфистите.

Предоставляването на права на вълните и свързаните с тях води може да бъде един от начините да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще или най-малкото да се потърси отговорност от замесените лица – това е една от новите защити, на които вълните имат право.

Разбира се, вълните не могат да се представляват сами, когато става въпрос за гарантиране на спазването на новите им права – те могат да имат юридическа правосубектност, но не могат да говорят… С оглед на това бе избран комитет, който да изпълнява тази роля, с представители на сърфистката общност, местното коренно население и комисията по околна среда към градския съвет на Линарес.

Макар че за първи път правителствен орган дава права на част от океана, това далеч не е първият случай, в който на воден басейн се дава юридическа правосубектност.

Река Уангануи в Нова Зеландия – случай, за който ви разказахме – е първата река в света, на която са дадени права като на човек, а след това тя бе последвана от Маги в Канада, Кламат в САЩ и Ганг и Ямуна в Индия (въпреки че по-късно Върховният съд на Индия отменя решението).

В Еквадор правата на природата са залегнали в конституцията и нарушаването им се приема сериозно. Още през юли 2024 г. съдът постанови, че правата на река, минаваща през столицата на страната, са нарушени със замърсяването ѝ и че трябва да се предприемат незабавни действия за справяне с проблема.

 
 
Коментарите са изключени за За първи път: Част от океана получи статут на юридическо лице

Повече информация Виж всички