5 места, които не ви е позволено да посещавате

| от | |

Всъщност светът е пълен със строго охранявани обекти, в които никой не може да влиза, било то заради собствената си безопасност или защото пазят тайна. Ето 5 от най-загадъчните такива места.

North Sentinel Island

Северен Сентинел

Разположен в Бенгалския залив, остров Северен Сентинел е дом на най-изолираната група хора в света. Сентинелците – едно от малкото останали неконтактни племена – са жарко враждебни към външни хора и пазят своя малък, покрит с джунгли остров със смъртоносна ярост.

Северен Сентинел е може би най-известният от Андаманските острови, придобил известност в резултат на няколко катастрофални и необмислени опита за посещение. Последният от тях се случи през 2018 г., когато американски религиозен мисионер беше убит от местните, докато се приближаваше към тях по вода, очевидно с намерението да ги въведе в християнството.

Всъщност сентинелците са прави да се съпротивляват толкова към посетителите, тъй като внасянето на вируси и други патогени от западняците може лесно да унищожи изолираното племе, което няма имунитет към нашите болести. Ето защо за защита на всички индийската брегова охрана вече патрулира във водите на Бенгалския залив, като налага строга забрана за всякакви посещения.

Interiors of Vatican Secret Archives B

Секретният архив на Ватикана

Основаният в началото на XVII в. Секретен архив на Ватикана е построен, за да съхранява личните документи на всички папи. В продължение на повече от 250 години тези документи остават напълно запечатани, но през 1881 г. папа Лъв XIII най-накрая облекчава някои ограничения, позволявайки на избрана група католически учени да получат достъп до хранилището.

И до днес обаче архивът остава недостъпен за посещения от туристи, както и от журналисти. Допускат се само много малък брой внимателно акредитирани религиозни учени, като дори на тях им е забранено да разглеждат колекцията.

Шпицберген (на снимката най-горе)

Официално известно като Международното семехранилище Шпицберген, това защитено съоръжение се намира на остров Шпицберген – най-северното постоянно населено място на Земята. Дълбоко в рамките на Полярния кръг „хранилището на Страшния съд“ съдържа семена от над 1,3 милиона растителни и културни видове от цял свят, като осигурява жизненоважен план Б, в случай че някое природно (или дори неестествено) бедствие унищожи наличните ни запаси.

Издълбано в гола скала, съоръжението се намира на повече от 100 метра навътре в планината и е изградено така, че да издържа на земетресения, ядрени атаки и покачване на морското равнище. Освен това е силно защитено срещу микроби и други нежелани посетители, включително хора.

Bothrops insularis

Островът на Кобрата

Иля де Кеймада Гранде – известен още като Островът на Кобрата – е откъснат от континенталната част на Бразилия преди около 11 000 години, като тогава местните змии са поели по значително по-див еволюционен път от своите континентални събратя. В крайна сметка тези изключително опасни същества се превръщат в така наречените златни змии, чиято отрова може да разтопи човешка плът и да доведе до смърт в рамките на един час.

Според легендата последният постоянен жител на острова е бил пазач на фар, чието цяло семейство е било убито от змиите през 20-те години на миналия век. Оттогава насам те напълно са превзели острова, като според някои данни на всеки квадратен метър от него има по една змия.

Като се имат предвид опасностите, които крие местната дива природа, никой със здрав разум не би искал да посети Иля – дори и да му е позволено. Поради очевидни причини бразилското правителство е забранило на всеки да стъпва на острова, въпреки че на някои изследователи е разрешено да изучават змиите, при условие че са придружени от лекар.

Church Our Lady Mary Zion Axum Ethio

Дева Мария от Сион

Индиана Джоунс може и да е намерил Свещения граал в Петра, но според легендата Ковчегът на завета (Кивот) всъщност се намира в църква в Аксум, Етиопия. Както и във филма, на пазителите на тази религиозна реликва е забранено да я напускат и се предполага, че са обучени да убиват с голи ръце всеки, който се опита да влезе.

В действителност предметът в църквата „Дева Мария от Сион“ вероятно е копие на кивота, който може да съществува, но може и да не съществува. Тъй като обаче никой до момента не е получил разрешение да влезе в църквата, е трудно да се знае със сигурност какво точно има там.

 
 
Коментарите са изключени за 5 места, които не ви е позволено да посещавате

Повече информация Виж всички