Наистина ли сексът става по-добър с възрастта?

| от |

В днешната епоха „40 е новото 30“ и не е ново хората да казват, че сексът става по-добър с напредването на възрастта. Но има ли нещо вярно в тези твърдения?

Всъщност, да, може и да има.

„20-годишните правят много секс, но 40-годишните всъщност му се наслаждават“, съобщава говорител на Illicit Encounters – британски уебсайт за хора, които търсят извънбрачни връзки, който през 2015 г. поръча проучване сред повече от 800 души, за да разбере кога сексът е най-приятен.

Подобни резултати са получени и в други проучвания. Едно, също проведено през 2015 г., този път сред повече от 1000 жени на възраст над 18 години, установява, че повечето от тях смятат, че сексуалният им живот се е подобрил с възрастта – и не само е по-добър, но, особено сред жените на възраст между 45 и 55 години, е и адски извратен.

Какво се крие зад тази прогресираща сексуализация? Представени са доста теории, много от които се свеждат до повишената увереност и разбиране на телата ни. „Жените, с които разговаряхме, се чувстваха по-комфортно в собствената си кожа“, съобщи през 2016 г. Холи Томас, доцент по медицина в университета в Питсбърг. „Те се чувстваха по-комфортно с телата си. Чувстваха се така, сякаш се познават по-добре и знаят какво им харесва и какво не“, обяснява тя. „Имаха по-голямо самочувствие, отколкото когато са били млади, и това им позволяваше да бъдат по-свободни по отношение на сексуалното изразяване.“

С възрастта и опита идва и по-голямата осъзнатост за това какво точно ни възбужда. Едно проучване от 2017 г. например установява, че макар качеството на сексуалния живот като цяло да намалява с възрастта, като се вземат предвид аспекти като нива на контрол, мисъл, усилия и предишни партньори всъщност тази тенденция се обръща.

„Нашите констатации предполагат, че остаряването може да бъде свързано с придобиването на умения и стратегии, които могат да се справят със свързаното с възрастта намаляване на качеството на сексуалния живот, особено ако връзка между партньорите е положителна“, пишат авторите. „Ние обобщаваме тези резултати с термина сексуална мъдрост.“

Това ли е всичко?

Въпреки че тези резултати изглеждат неоспорими, някои изследователи биха казали, че се пропускат нюанси в обясненията какво точно е това подобряване.

„Ако попитаме група хора колко са доволни от сексуалния си живот и по-младите хора са по-доволни от по-възрастните, означава ли това, че стареенето е причина за тази разлика?“ – пишат Мири Форбс, Никълъс Итън и Робърт Крюгер, изследователите, които стоят зад проучването от 2017 г., в по-ранна статия за The Conversation.

„Ами ако тази разлика се дължи на това, че хората, родени през 30-те години на миналия век, имат различно отношение към секса от хората, израснали след сексуалната революция от 60-те и 70-те години?“

Всъщност, установяват те, сексът, на който се наслаждават хората на по-късен етап от живота си, вероятно не е по-добър в някакъв обективен смисъл – той е по-скоро резултат от променящите се приоритети на различните поколения.

„Когато съпоставихме по-възрастните и по-младите възрастни по ключови характеристики на сексуалния им живот – наред със социодемографските характеристики и психическото и физическото здраве – по-възрастните възрастни всъщност имаха по-добро качество на сексуалния живот“, съобщава триото.

„Например, ако сравним 40-годишен мъж и 50-годишен мъж с еднакви нива на възприеман контрол върху сексуалния им живот, които влагат еднакво количество мисли и усилия в сексуалния си живот, правят секс с еднаква честота и са имали еднакъв брой сексуални партньори през последната година, можем да очакваме 50-годишният мъж да отчете по-добро качество на сексуалния живот.“

Това може да помогне да се обясни защо по-възрастните хора съобщават за по-голямо сексуално удовлетворение, като същевременно изпитват по-малко сексуално желание и активност. „Сексуалната активност не винаги е необходима за сексуално удовлетворение. Тези, които не са сексуално активни, може да са постигнали удовлетворение чрез докосване, ласки или други интимни отношения, развити в хода на дълга връзка“, посочва Сюзън Тромпетър, доцент по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего, още през 2012 г.

„Емоционалната и физическата близост с партньора може да е по-важна от преживяването на оргазъм“, казва тя.

Naples - Old couple 1890s

Как да поддържате сексуалния си живот здравословен в напреднала възраст

И така, страхотният секс може да е възможен в по-напреднала възраст. Но определено няма гаранция за това – когато се появят неизбежни биологични промени: например, както казва Стефани Фаубион, директор на Центъра за женско здраве към клиниката „Майо“, пред „Ню Йорк Таймс“, „менопаузата изглежда има лошо въздействие върху либидото, вагиналната сухота и сексуалната болка“.

В същото време „партньорът има изключително важна роля“, отбеляза тя. „Не става въпрос само за това дали е наличен или не – става въпрос и за физическото му здраве“.

Но според едно неотдавнашно проучване душевното ви състояние може да е също толкова важно, колкото и телесното. Като част от проучването MIDUS (Midlife in the US – Средната възраст в САЩ) изследователите молят стотици възрастни хора, които са в партньорски отношения, всички на възраст над 45 години, да оценят колко удовлетворяващ според тях ще бъде сексуалният им живот след десетилетие.

След десет години – т.е. сега – те могат да проверят доколко точни са били тези прогнози. И най-голямото откритие е, че ако искате добър сексуален живот в бъдеще, трябва само да мислите позитивно.

„Сексуално оптимистично настроените участници съобщават за по-голямо сексуално удовлетворение и по-висока сексуална честота десет години по-късно“, потвърждават изследователите. Всъщност, дори когато остаряването води със себе си физически ограничения – които обикновено биха попречили на сексуалния живот – „вероятността да правят секс всяка седмица е била значително по-висока сред жените, които са имали високи, а не ниски сексуални очаквания“.

И макар че с напредването на възрастта удоволствието от секса може да е свързано с определени предизвикателства, няма причина да се отказвате от търкаляне в сеното само защото сте малко по-възрастни – съветва Натали Уилтън, терапевт, специализирана в сексуалността на възрастните хора.

„На пазара има тонове помощни средства. Жените след менопауза могат да използват лубрикант“, посочва тя – и насърчава експериментирането с играчки. „Също така, да кажем, че партньорът ви не може да получи ерекция или че не изглежда в настроение. Не си казвайте: „О, Боже мой, той не искат да бъдат с мен. Трябва да спрем.“ Вместо това просто се гушнете, направете си масаж или се докосвайте нежно по различен начин“, съветва тя. „Дайте си време и пространство нещата да се задвижат малко по-органично.“

 
 
Коментарите са изключени за Наистина ли сексът става по-добър с възрастта?

Повече информация Виж всички