Как седенето с кръстосани крака може да е вредно

| от |

Изследвания показват най-напред, че седенето с кръстосани крака може да предизвика изкривявания в таза. То също променя скоростта, с която кръвта се движи през кръвоносните съдове в долните крайници, което пък може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.

Кръстосването на коленете е по-лошо от на глезените, защото може да доведе до повишаване на кръвното налягане поради събирането на кръв във вените – съответно сърцето трябва да работи повече, за да компенсира. И това може да увеличи риска от увреждане на кръвоносните съдове – заради което, когато си мерим кръвното налягане, трябва да сме с изправени крака.

Legs

Ефект върху тялото

Колкото по-дълго и по-често седите с кръстосани крака, толкова по-вероятно е да имате дългосрочни промени в дължината на мускулите и разположението на костите в таза. И поради начина, по който кокалите ни са свързани заедно, кръстосването може също да причини неправилно подравняване на гръбнака и раменете.

Позицията на главата ви може също да пострада поради промени в костите на врата, тъй като гръбначният стълб трябва компенсира, за да поддържа центъра на тежестта на тялото над вече изкривения таз. Така вратът ви също може да бъде засегнат, тъй като едната му страна става по-слаба от другата. Същият дисбаланс може да се наблюдава и в мускулите на таза и долната част на гърба в резултат на лоша стойка, стрес и напрежение, причинени от седене с кръстосани крака.

Тазът може също да се измести поради продължителното разтягане на глутеалните (задните) мускули от едната страна, което означава, че те стават по-слаби.

Седенето с кръстосани крака за дълго време увеличава вероятността от сколиоза (анормално изравняване на гръбначния стълб) и други деформации. Може също да причини бурсит (Болкови синдром на големия трохантер), често срещано и болезнено състояние, което засяга външната страна на бедрото.

Изследванията показват също, че седенето така може да изложи на риск от компресия и нараняване перонеалния нерв, известен също като фибуларен нерв, в подбедрицата. Това обикновено се проявява като слабост, когато се опитаме да повдигнем страната на малкия пръст на стъпалото, както и по-тревожното падане на ходилото. В повечето случаи обаче това е краткотрайно и се оправя в рамките на няколко минути.

Има също доказателства, че кръстосването на краката може да повлияе на производството на сперма. Това е така, защото температурата на тестисите трябва да бъде между 2°C и 6°C под стандартната телесна температура, но седналото положение повишава температурата на тестисите с 2°C само по себе си, а кръстосването на краката може да я повиши с до 3,5°C. Проучванията показват, че това може да намали както броя на сперматозоидите, така и качеството на спермата.

Също така си струва да се отбележи, че поради разликите в анатомията на мъжете и жените вероятно е много по-лесно за жените да седят с кръстосани крака – особено защото мъжете имат намален обхват на движение в бедрото.

1982 expedition to Tartu Ülikool 350 (32)

Крака и стави

Но изследванията показват, че седенето с кръстосани крака може да бъде и полезно. Едно малко проучване от 2016 г. например установява, че при хора, на които единият им крак е по-дълъг от другия, седенето в тази поза може да помогне за регулиране на височината на двете страни на таза, подобрявайки подравняването.

Седенето по този начин също изглежда намалява активността на някои мускули, особено на тези под кожата, където поставяте ръцете си на бедрата, в сравнение със седенето с крака напред. Това може да помогне за отпускане на основните мускули и предотвратяване на прекомерно натоварване.

По същия начин има доказателства, че това седене подобрява стабилността на сакроилиачните стави (отговорни за прехвърлянето на тежестта между гръбначния стълб и краката).

И разбира се, имаме и известната поза за йога или медитация (поза лотос) – на пода с кръстосани крака. Въпреки че има ограничени данни за това дали дългите периоди от време, прекарани така, могат да доведат до някои от проблемите, които причинява седенето с кръстосани крака на стол. Наистина, за много хора йогата предлага огромни ползи – дори за тези, които вече имат проблеми с коленете.

Така че финално както можем да кажем? Вероятно е по-добре да избягваме кръстосването на краката си, ако може. Въпреки казаното, много от рисковите моменти вероятно се влошават от други по-основни проблеми като заседнал начин на живот и затлъстяване. Имайки предвид това, основният съвет е да не седите неподвижно в една и съща позиция твърде дълго и редовно да сте активни.

 
 
Коментарите са изключени за Как седенето с кръстосани крака може да е вредно

Повече информация Виж всички