Защо Русия продължава да твърди, че воюва с НАТО

| от |

След като западните сили ще предоставят танкове на Украйна – действие, което Македония направи много по-рано – често излиза един особен въпрос. Същият се представя многократно от Кремъл и подчинените медийни и пропагандни канали, като отново няма отговор или поне чуваме само едната версия. Ето защо има един особен момент, към който трябва да се съсредоточим. Предоставянето на такава военна помощ означава ли, че НАТО официално воюва с Русия?

Историята ни показва, че след близо една година, няма нито една друга страна, която е участвала във военния конфликт, стартиран от Русия и продължаващ да носи негативното усещане за наближаваща загуба. Все пак сме още твърде рано и ще трябва да разглеждаме движението на бойното поле, следователно да се насочим в основата на всички теории по казуса.

На първо място ще открием, че в момента Русия не иска война с НАТО, демонстрацията на сила и възможности показа една отдавна пазена тайна – технологичният скок на Русия е бил добра реклама, но без никакво изпълнение. Предоставянето на военна помощ не е и не може да се смята за повод за стартиране на война.

За да има война, както споделя Уилям Албърки от Международния институт по Стратегически изследвания, се изискват съвсем различни действия. Това означава извършване на военен удар от САЩ или сили на НАТО, които нападат руски сили, руска територия или руска популация. Във всеки друг случай, използвано оръжие от Украйна срещу Русия не може и няма как да се смята за война с НАТО. Нещо повече, това е основно правило на войната, което официално не може да се промени, а и съдейки по хода на самата война, наистина ли някой мисли, че Русия точно в този момент има огромно желание да се сражава с НАТО? Нещо още по-забавно е, че Русия официално е член на Съвета по сигурност в ОН, което означава, че се е подписала точно на този закон и дори и да продължава да твърди, че е във война с НАТО, целият свят знае нещо съвсем различно.

Кремъл се опитва да използва сивите зони на законите и да посочи НАТО като основен агресор на украинския конфликт, но това също няма толкова много покритие. Твърдението, че се използва западно разузнаване в полза на Украйна също не е нарушение на основната клауза. Руският консул по сигурност – Николай Патрушев, по-рано твърдеше, че запада се опитва да унищожи Русия. Анатоли Антонов (руския консул в САЩ) допълва картината и посочва, че Украйна извършва терористични нападения над Русия. Точно тук идва и следващият въпрос – какво точно прави Русия в Украйна? Всички опорки относно нацизъм и фашизъм са точно толкова овехтели, колкото и спомена за Втората Световна война в последното пълнолетно руско поколение. Нито едно оправдание на нападателя не може и няма да се приеме, без значение какви са поводите. Причината да виждаме тези резултати е достатъчно ясна. Путин използва тази теория, за да може да оправдае агресията на Русия и да накара повече хора да се включат в битката.

След като трагедията на руските сили в Украйна е факт, сега е много по-лесно да се твърди, че причината е НАТО, а не Украйна. Това също помага на Русия да се опитва да надува балона за използването на ядрено оръжие, но дори това би било трудно за изпълнение. Употребата на ядрено оръжие развързва ръцете на всички атомни сили в света, които включват САЩ, Китай, Израел, Северна Корея, Иран и още много други. Тънкото острие на изкушението изглежда опияняващо, но дори Путин не е толкова луд, че да предприеме такива мерки.

Идеята и заплахата на Русия за ядрено оръжие идва отново от пропагандната машина и постоянното повишаващо се напрежение в Кремъл, но не и от решението да се използва такова оръжие. Мнозина се притесняват от този факт, но дори и при употребата на такова оръжие е сигурно, че няма да има нито един победител. Следователно е безумно да се очаква подобно решение. Намесата на САЩ в Сирия би трябвало да е друг фактор за активирането на този вид оръжие, но отново откриваме, че подобен елемент не може да се случи и развие.

Няма тайна при тази политика, Русия не иска конфликт с НАТО поради простата причина, че това ще доведе до нейния край – този път окончателен. Бясното руско куче се оказа пудел, който може само да издава заплашителните звуци, но не и да завърши своята мистична 3-дневна военна операция, която практически приключи след 2 месеца.

Лятното настъпление през миналата година не даде никакво развитие на руските сили, мобилизацията накара повечето млади да напуснат страната, а още по-странното е, че и мнозина стоят с куфарите на нисък старт, готови да напуснат страната си. И по-забавното, според Малкълм Чалмерс е, че в момента Русия и НАТО се стремят да избегнат всякакви директни конфликти. Същият е директор на Кралския институт на Обединените сили в Лондон. Съществува руското изкушение да хвърли по-сериозни карти и да се опита да вземе по-сериозни позиции пред запада, но те са малки. Мнозина не смятат, че Путин ще използва ядрено оръжие, но дори и тази възможност се проверява и изследва. Каква ще е цената за това действие?

На първо място ще видим, че Украйна няма да спре да иска оръжие и няма да се откаже от своята собствена територия, за да позволи на противника си да се прегрупира или да оближе раните си. Всеки път се преценява и риска за следваща атака или ескалация на сили. Точно това време дава и позитиви на Кремъл за подсилване на позициите. Повечето експерти посочват, че Русия продължава да демонстрира стария си подход от Студената война, което преосмисля и цялата военна стратегия в Европа.

През последните 30 години мирът е бил наистина ползотворен, но сега всичко се повтаря и за пореден път ще се разглежда като един нов старт. Всичко това, защото великите сили не харесват установения ред. По-важното е, че никой не трябва да забравя каква точно е ролята на Русия тук. Всеки следващ път ще откриваме, че тази страна продължава да е агресорът, който не спира да заплашва. Никой не иска да унищожава Русия, впрочем това е страната, която сама прецени, че има точно тази амбиция, да се унищожи сама. Не чрез война, а чрез влошаване на всички икономически санкции в последствие.

 
 
Коментарите са изключени за Защо Русия продължава да твърди, че воюва с НАТО

Повече информация Виж всички