shareit

Русия разработва космически атомен бомбардировач – следваща спирка „Звездата на смъртта“

| от |

Кога беше последният път, когато чухте, че свръхзвуковата ракета „Сармат“ може да заличи абсолютно всичко и да остави само Руската федерация на планетата. Ако съдим по скоростта на новините, то най-вероятно говорим за миналия вторник, когато за пореден път разбрахме, че никой не може да приеме последните военни изяви сериозно. Една година за 3-дневна военна операция ни доказа, че освен заплаха с ядрено оръжие, други адекватни военни мерки не могат да бъдат взети.

Каква е причината за толкова влошените военни действия и постоянно растящия брой на жертви от руска страна? Отговорът се крие в постоянното рекламиране на супер оръжия, които са добре забравени стари и неосъществими проекти.

Спомняте ли си ядрения космически бомбардировач, който трябваше да постави запада на колене? Едва ли, това беше поредният военен проект, който остана някъде в миналото и не се говори за него, но архивите помнят и от гледна точка на днешната военна и демонстрирана мощ, никой не би могъл да приеме по-различно бъдеще от това на Северна Корея в Европа.

Нека се насочим към сектора на военните иновации и обещанието, че Русия някога искаше да направи ядрен космически бомбардировач. Съдейки по мнението на индийците, на този етап е трудно да се направи изтребител от 5-то поколение, но това е съвсем различна история.

Историята за това магическо бойно оръжие ще ни върне някъде към 2016 г. Кремъл официално обявява, че работи върху технология, която ще повиши ядреното им въоръжаване и ще даде свободата им да изсипят няколко мегатона върху всеки един град в света, при това само след час-два от изстрелването му. Последният път, когато чухме това, Сармат трябваше да лети до Лондон, Вашингтон и други точки, а бойният кораб Москва трябваше да обърне хода на войната, но сякаш нещо се обърка.

Няма нужда от паника, очевидно е, особено след като откриваме, че вече близо 7 години няма и помен от подобни техники. През годините Кремъл продължава да разкрива някои фантастични и дори несъществуващи военни оръжия, които би трябвало да спечелят повече клиенти. Русия е производител и доставчик на най-различни оръжия, поне до миналата година, когато стана ясно, че има твърде много нови клиенти, предпочели да потърсят своята военна сигурност другаде. Производството на модерна бойна техника е замразено в следствие на санкции и факта, че Русия няма находища на дигитални чипове.

След 2000 г. и успешните атентати в Русия, бетониращи изцяло позициите на Путин, страната започна да работи изцяло за своята военна индустрия. С появата на някои подобрения, започнаха да се появяват и още по-луди и дори нереални идеи за оръжие, които нито един разумен човек не би преследвал. А и следвайки руската военна логика, идеята е, че трябва да имат скоростта на времето и мощта на ядреното оръжие, за да са сигурни, че ще могат да покорят света.

На този етап сме чували легенди за постоянно летящи руски ракети, които могат да се взривят във всяка точка на света и то за някакви минути. Това се оказа американски проект от студената война, който е изоставен в полза на по-добра технология – балистичните ракети. Това далеч не е достатъчно и скоро започнаха да се раждат подводници, които могат да направят цунами или други природни бедствия, придружени с ядрени експлозии.

Всичко това забавлява повече света, отколкото комичните предавания във вечерния ефир. Защо сме толкова сигурни в липсата на производство? Нека отново напомним, материалът е от 2016 г. и повече не се говори за него. Представете се, че това оръжие е налично, то най-вероятно щеше да се демонстрира почти веднага:

„Бомбардировачът може да се спусне от открития космос, да нанесе удар с ядрено оръжие и след това да се върне в базата. Неговата метрична маса ще бъде между 20-25 метрични тона, за да бъде нападателен самолет. Трябва да може да ускорява до хиперзвукова скорост в ракетен режим.“

Това поне твърди лейтенант-полковник Солодовников – офицер от руския стратегически ракетен център. Нека не забравяме, че лейтенантът е категоричен, че този самолет ще може да излита от нормална писта. И на този етап няма много информация дали се говори за концепта PAK-DA бомбардировача или за изцяло нов вид военна машина.

Друга медия, която не спира да твърди, че ще има нова машина за ядрено унищожение – Спутник – продължава да разказва за тежката и отдадена работа на аудиторията и желанието за по-сериозен и невероятен успех. Интересното е, че повечето материали за този самолет са концепти на дизайнери като Джоузеф Гатал, които спокойно могат да се открият в мрежата. Свещеният грал на руската авиация остава завинаги в историята и на този етап няма никаква информация за него.

Всеки нов руски проект е пенсиониран стар американски, след като концепта на Пентагона за подобна машина беше Dyna-Soar. През 1999 г. са отделени около 500 милиона долара за разработката на прототипа X-37B и след като NASA използва около 450 милиона  долара за изстрелването на една совалка, логично е, че парите не просто няма да стигнат. Още тогава проектът е прекратен.

Защо има много скептици по тази тема и защо не можем да видим руското съвършено оръжие? На първо място е трудно да се създаде самолет, който да излита от нормална писта и след това да достигне ръба на космоса. Самото му задържане там ще е още по-трудна задача.

Например ще открием, че двигателите на Lockheed – J58 бяха поставени на шпионския самолет SR-71. ВВС на САЩ трябва да заплаща сумата от 85 хиляди долара на час. През 2016 г. говорим за сумата от 150 хиляди долара.

В миналото имаше и доста опити за създаването на хибриден самолет, който може да бъде засилен с помощта на отделен самолет, който да го тегли във въздуха, преди да се включат основните двигатели на совалката. През 2014 г. една такава смъртоносна катастрофа ще сложи край на X-37B и всичко останало ще е история.

Да си представим, че Русия официално създаде атомен космически бомбардировач. Това означава, че ще трябва да се запише в международният закон по космическо право, който също има изисквания относно поставянето на ядрено оръжие в космоса. Логично е, че няма да видим подобни опити в настоящето, но не искаме да си представяме опита за неговото обстрелване, когато евентуално се появи там.

Руският министър на отбраната Юри Борисов заяви през същата година, че Туполев най-вероятно ще имат работещ дизайн през 2021 г. Някои дори твърдяха, че същият бомбардировач ще прелети на популярния военен парад. Какво се оказа? Не сме го забелязали, освен ако не е с някаква магическа стелт технология.

2016 г. е интересна за военната индустрия и по много други причини. Индийски кадър на отбраната споделя, че руски дипломат е предложил да продаде ядрен самолетоносач още през 2015 г. Такъв се разработва в изследователския център Крилов в Санкт Петербург. Става въпрос за проекта Щорм, който също трябваше да се появи в някакво близко бъдеще.

Как стигнахме до тази легенда? На 1 юни 2015 г. командирът на северната флота адмирал Владимир Корольов заявява пред ТАС, че новият самолетоносач няма да има аналог в света и ще струва около 5.6 милиарда долара. Само с няколко десетилетия в опит при създаването на такива кораби, американската флота показва своя най-евтин самолетоносач, който е около 2 пъти по-скъп от руския.

Интересното е, че Русия няма никакви пристанища за производство на самолетоносачи. Последното такова беше в Крим и единственият активен руски самолетоносач – Адмирал Кузнецов е на повече от 25 години.

Любопитен факт е, че след като беше изкаран на мисия в Сирия, успя да се счупи, няколко пъти се запалва, беше прибран за модернизация, успя да унищожи скъпа техника, да коства още животи на работната площадка и накрая да се запали точно в края на миналата година – за пореден път. Руската армия обича да добавя навсякъде своето ядрено оръжие, включително и в чая. През 2015 г. Борисов потвърди, че смята дори да добави ядрени снаряди за новия боен танк Армата. Това ще позволи по-мощна и силна експлозия на снаряда. Обещанията от 2015 г. се сбъднаха, видяхме Армата, при това няколко пъти да закъсва на московския военен парад.

Истината е, че манията за производство на съвършено руско оръжие е на път да започне дори строителството на „Звезда на смъртта“, но на този етап още очакваме. През 2015 г. са изхарчени около 90 милиарда долара или около 5 пъти повече от инвестицията през 1998 г. Кремъл отговаряше и за повече от 27% от световния износ на оръжие между 2010 и 2014 г. Мнозина потвърдиха и едно особено съмнение – повечето руски военни проекти са остарели и не могат да бъдат заменени от по-нова технология.

Не трябва да забравяме, че дори Рогозин беше показал снимка на себе си близо до река с бира в ръка, докато на собственият му стол стои облегнат АК-47. Коментарът беше, че Русия има само трима съюзника, флотата, авиацията и военната индустрия. Очевидно е, че и трите не могат да помогнат на този етап.

Сякаш нищо не се е променяло от Студената война насам. Русия винаги очаква НАТО да дойде до границите, то никога не дойде и накрая Путин реши да ги потърси в Украйна. Изказвания като това на Ане Гарелс, че Русия се е изморила да бъде игнорирана, е факт!

Не можем да забравим и анализите на някои учени, които твърдят, че Русия винаги е страдала от териториална гео шизофрения. Никога не е знаела дали иска да бъде европейска, евразийска или някаква друга територия. Важното е да ни покаже ракети и желание за война. В последно време и двете започнаха да намаляват драстично.

 
 
Коментарите са изключени за Русия разработва космически атомен бомбардировач – следваща спирка „Звездата на смъртта“

Повече информация Виж всички