Уиски войната за арктическия остров – как Дания, Канада и Гренландия водеха най-красивия конфликт в света

| от |

Какво е общото между Антарктида и уискито? И двете не са добра комбинация, но е хубаво да разполагате с второто, когато се намирате на тази толкова неприветлива обстановка. А може ли да си представите, че някога хората са водили война за уиски и то на Антарктида? Тази шантава идея се случва с любезното съдействие на Канада и Дания. Историята за остров Ханс може да впечатли със своите 800 квадратни метра. И тук идва по-важният въпрос: как две големи страни ще започнат своята война за едно толкова малко парче земя?

За целта ще трябва да се върнем назад с няколко десетилетия и да открием, че двете страни имат много сериозен проблем с подялбата на ледените води и всяко едно парче земя, което се намира около тях. И точно тук попада легендарният остров Ханс. Намира се в най-северната точка между Канада, Гренландия и Дания. Това е повече от една впечатляваща рецепта за трагедия.

Страните решават за известно време да поделят собствеността на тази малка точка. Освен това ще имат и официална спогодба за международно сътрудничество. Всичко изглежда повече от добре, но с една малка подробност – в следващите 50 години ще има неофициална битка, развяване на флагове и изпиване на много, много алкохол – уиски, както се досещате.

Интересно е, че ако трябва да разгледаме всички видове войни, убийства, геноцид и всякакви други човешки трагедии, може би трябва да вземем пример от тази война. Няма как да се разгърнат военни действия на снежно, неприятно и скалисто място. Мнозина не могат да стигнат до този остров и по още една причина, ледовете го прегръщат толкова силно през ледниковия период, че тогава остров Ханс се превръща в ничий.

Гренландците го наричат бъбрека – формата му подсказва точно това. Канадците имат претенции, защото също са го използвали в определен период, за да ловят полярни мечки, търсещи убежище покрай ледовете. За всички останали е една голяма мистерия до XIX век, когато се картографира от европейци и американци, търсещи своя шанс да стигнат до Антарктида. Открит е от Ханс Хедрик през 1872 г. и като първият официален човек, който е стъпил там, дава своето първо малко име.

През 70-те години на миналия век ще открием, че Канада и Дания нямат особена работа и решават да чертаят арктически граници. Накрая стигат до остров Ханс и започват да се надлъгват и да обясняват чий точно е този остров. След доста спорове – продължават цели 3 години – накрая има примирие и договор за поделяне на тази огромна площ.

Подялбата е направена, но това не пречи и на двете страни да се притесняват дали точно там, някъде в нищото на ледовете, другата страна да прекрачва тяхната граница. През 1983 г. гренландски журналист ще посети острова и ще срещне учени от канадска петролна компания, която се опитва да провери дали може да тегли черно злато от дълбините на океана. Посещението им е легално, но печели веднага вниманието и на двете страни. Датчаните ще изпратят своя външен министър и ще обиколят острова с хеликоптер. Докато се разхождат, решават да поставят и датски флаг на лявата половина на тяхната база.

Жестът ще се нарече „Уиски войната“. Причината е много елементарна. Всеки път, когато пристигнат канадците ще забиват флагове и ще заравят уиски. Датчаните също ще последват този пример и практиката ще се случва и от двете страни. Огромното количество флагове изобщо не се брои за някаква форма на патриотизъм. Всички гости са искали да открият вражеското питие, а и ги разбираме – след като в страната се произвежда познат алкохол, непознатият е много по-голяма тръпка.

Диспутът продължава и теми като климата ще започнат да развалят старите военни действия. Канадците продължават да търсят най-различни причини да правят учения в този регион. Островът няма никакви минерални резерви или ценности, но може да се използва за копаене. До този момент се смята, че това е една много добра локация, под която може да се крие огромен петролен резерв. През 2018 г. се прави опит да се реши проблемът и двете страни да се заемат с тази задача, без да влизат в дипломатически конфликти. В последните години има решение, че бреговете ще се поделят, като Гренландия ще получи още едно парче, за да може всички да са доволни и едно от условията е обвързано с факта, че не трябва да има никакви оръжия.

Дипломатически погледнато, можем да открием, че всички искат да решат проблема и да си помагат, вместо да търсят каквито и да било сила за решаването на проблемите си. Трите страни искат да покажат и още нещо на фона на войната в Украйна – всичко може да се реши лесно с дипломация и разговори. Тук трябва да добавим, че са необходими и флагове, много бутилки с алкохол и желание за огнен конфликт. Представете си и наградата на бойните сили, които излизат на отрицателни температури, за да вземат вражеския алкохол, скрит под замръзналия вражески флаг. За такива войни ще има доброволци, в това може да бъдете сигурни!

 
 
Коментарите са изключени за Уиски войната за арктическия остров – как Дания, Канада и Гренландия водеха най-красивия конфликт в света

Повече информация Виж всички