Откриха древна видра с размерите на лъв

| от |

През 19 век палеонтолозите събират много кости и зъби, които не могат да идентифицират. Някои от тях идват от богати етиопски находища, отпреди 4,5 милиона години. Сега, след 150-180 години съхранение, някои от тези вкаменелости вече започват да се идентифицират – като собственост на гигантски видри, които са тежали повече от 200 килограма и са съществували паралелно с нашите предци.

Идентифицирането на новия вид отнема толкова много време, защото сме много далеч от пълен скелет.

Изследване, публикувано във френското списание Comptes Rendus Palevol, обединява две парчета челюстни кости, няколко зъба и кост на крака, с които описва нов вид, който авторите наричат Enhydriodon omoensis, като същевременно зачисляват други кости от видра, открити на същото място, към рода Torolutra.

Гигантските видри са отдавна установена част от плиоценските и късните миоценски епохи. За Enhydriodon dikikae, обитател на африканския регион Афар, вече се знае, че е бил с размерите на лъв още от 2011 г., когато е научно описан. Но E. omoensis е още по-голям!

Най-познатите от 13-те оцелели видри може да са евразийските, но подсемейството обхваща изненадващ диапазон от размери. Евразийските видри обикновено тежат до 17 килограма, но азиатската видра с малки нокти тежи само 2-6 килограма, докато севернотихоокеанската морска видра може да достигне 45 килограма.

Изчезналият род Enhydriodon е открит на много места в източна Африка, а понякога и извън нея, като най-малко шест вида живеят в Източноафриканската рифтова долина. E. omoensis е намерен в долината Омо, Етиопия, северно от езерото Туркана, където са направени най-старите каменни инструменти преди 3,3 милиона години.

Вкаменелости от австралопитеци са открити в същата формация в Омо, а впоследствие в района са живели и ранни хора; Хомо сапиенс може дори да е еволюирал там. E. omoensis би бил конкурент на австралопитеците за храна и може би на първите хора, ако беше оцелял малко по-дълго; а защо не и да ги беше изял директно.

Но това не е страшен звяр, който нашите предци могат да избегнат, като стоят далеч от водата.

„Странното нещо, в допълнение към огромния му размер, е, че изотопите в зъбите му предполагат, че не е бил водно животно, както всички съвременни видри“, казва д-р Кевин Уно от Колумбийския университет в изявление. „Открихме, че имало диета от сухоземни животни.“

Заключението се основава на факта, че растенията съхраняват различни съотношения на въглеродни изотопи в зависимост от техните условия на отглеждане и фотосинтетични пътища.

Уно и съавторите са уверени, че други кости, открити в същата формация, принадлежат на рода Torolutra, който прилича на съвременните речни видри и се е хранил предимно с риба. Те също описват костен фрагмент, който смятат, че идва от голям Enhydriodon, но не могат да идентифицират вида.

Megalodon shark jaws museum of natural history 068

И не само видрите са били гигантски.

Камилите и сега са масивни същества, но преди около 100 000 години някои от тях са били много по-големи. „Сирийската камила“, която се скита из територията на днешна Сирия, е достигала 3.5 метра… което означава, че е била с размерите на африкански слон или почти два пъти по-голяма от днешните камили .

Преди време буболечките също са били различни като почти всяка – от мухи до хлебарки – е била твърде голяма, за да се справи с мухобойка. Например, небето на Земята някога е било доминирано от гигантски водни кончета, които са имали размаха на крилата, равен на този на чайка. CNN съобщава за почти 2-метрови скорпиони по дъното на океана преди около 5 милиона години.

Вече ви разказахме за Гигантопитека.

Вероятно най-ужасяващото създание, което някога е плувало в океана, е мегалодонът – огромна акула, която може да погълне голяма бяла акула наведнъж. Името му означава „гигантски зъб“, което е доста подходящо за животно с достатъчно мощни челюсти, за да смаже автомобил. Мегалодонът е бил дълъг около 15 метра и експертът по акули д-р Питър Климли обяснява, че „голямата бяла акула е приблизително с размера на пениса на мъжки мегалодон“…

 
 
Коментарите са изключени за Откриха древна видра с размерите на лъв

Повече информация Виж всички