Спиращата дъха история зад маската на крал Тутанкамон

| от |

Когато през 1925 г. британски археолози отварят златния ковчег на Тутанкамон (чиято мумифицирана глава можем да видим на основната снимка), те се озовават лице в лице с празните очи на посмъртната маска на момчето-крал. Оттогава тази маска очарова света.

Със своята горда поза, спокоен поглед и блестяща плът, предметът предлага рядък взор към живота в древен Египет: той говори за традициите, вярванията и артистичните способности на една вече отдавна изгубена култура.

И така, кой е това момче-крал, увековечено в злато? Как археолозите се натъкват на гробницата му? И защо някои смятат, че маската е предназначена за някой друг?

Howard carter

Откриването на маската на крал Тут

До 1922 г. инвеститорите на Хауърд Картър започват да губят търпение. Британският археолог претърсва долината на царете в Египет в продължение вече на 8 години, но все още не открил нищо значимо.

Но желанието му да намери гробницата на египетския цар Тутанкамон продължава да е живо и затова Картър притиска граф Карнарвън за още една година финансова подкрепа, на което Карнарвън неохотно се съгласява. Той ще финансира Картър още една година – но само още една година.

С вече доста напредналото време, археологът започва търсенето си с нова интензивност. И до ноември 1922 г. усилията му дават плод – когато открива набор от скрити стълби. Картър незабавно съобщи на Карнарвън и двамата се подготвят да нахлуят в гробницата на крал Тут, заровена под земята.

George Edward Stanhope Molyneux Herbert00

Граф Джордж Хърбърт Карнарвън

„Там пред нас лежеше запечатаната врата и с нейното отваряне щяхме да се прехвърлим векове назад и да застанем в присъствието на крал, който е царувал преди 3000 години“, пише по-късно Картър. „Собствените ми чувства, докато се качвах на платформата, бяха странна смесица, и с трепереща ръка нанесох първия удар.“

С Картър начело, двамата мъже прекрачват прага и навлизат в тъмния, задушен въздух.

„Първоначално не можех да видя нищо; усещах само горещият въздух, излизащ от камерата, карайки пламъка на свещта да трепти“, спомня си Картър, „но в момента, когато очите ми свикнаха със светлината, детайлите от стаята вътре изплуваха бавно от мъглата – странни животни, статуи и злато – навсякъде блестеше злато.“

Иззад него Карнарвън го пита дали може да види нещо, на което Картър отговаря: „Да, прекрасни неща!“

От всички „прекрасни неща“, които открива, обаче, едно със сигурност се откроява – златен ковчег. И три години по-късно, след като изчерпателно документира хилядите гробни предмети, Картър се подготвя да го отвори – за първи път от над 3000 години.

Tuts Tomb Opened

„Предпоследната сцена беше разкрита“, пише Картър в дневника си, след като отваря ковчега и открива маската на крал Тут. „Много спретнато увита мумия на младия крал, със златна маска с тъжно, но спокойно изражение… маската носи атрибутите на Бог, но наподобява Тутанкамон – спокоен и красив, със същите черти, каквито виждаме върху неговите статуи и ковчези“. По-нататъшно проучване разкрива, че маската на краля е направена от два вида злато, очите са от обсидиан и кварц, и вежди и клепачи, украсени с лапис лазули. На шапката му имаше кобра и лешояд, символизиращи контрола на младия цар над Горен и Долен Египет.

Но откритието на Картър не е краят на пътуването на фараона Тутанкамон. Нито е началото.

Lazurite

Лапис лазули

Кой беше цар Тутанкамон?

Откриването от Хауърд Картър на маската на крал Тут го прави известен. Това също прави и крал Тут известен – дори по-известен, отколкото е бил приживе. И така, кое е момчето крал със златната маска?

Роден през 1341 г. пр. н. е., Тутанкамон прави кратко, донякъде незабележимо управление. След като се възкачва на трона на деветгодишна възраст след смъртта на баща си, той изглежда до голяма степен следва един свой съветник на име Ай.

Въпреки че бащата на младия крал е наредил на египтяните да преминат към монотеистична религия и да се покланят само на бога на слънцето Атон, Тутанкамон отменя заповедта на баща си и под неговото управление египтяните се връщат към почитането на множество богове.

Но като цяло крал Тут не постига много по време на управлението си. Той се жени за полусестра си Анхесенамун, но няма наследници – и двете им дъщери са мъртвородени. И през 1324 г. пр. н. е., управлението на крал Тут внезапно свършва, когато младият крал умира на 19-годишна възраст.

Към днешна дата никой не е сигурен как е умрял. Изследвания показват, че той е страдал от малария, фрактура на подбедрицата и, в следствие от кръвосмешение, е имал вродени деформации. Но дали крал Тут умира по естествени причини, при злополука или е убит, не е известно.

Това, което се знае е, че младият фараон е почитан в смъртта. След като е мумифицирана и поставен в златен ковчег, крал Тут получава и популярната си маска. След това той заключен в гробница с хиляди съкровища, бастуните му и останките на двете му дъщери.

Там остава в продължение на 3000 години, необезпокояван, до ноемврийския ден, когато Картър и Карнарвон влизат в гробницата.

Tutankhamun Los Angeles 2018

Mаската на крал Тут днес

Откакто Хауърд Картър отваря гробницата на Тутанкамон, младият крал е обиколил света повече от всякога в живота си: крал Тут – и маската на крал Тут – са били излагани във Франция, Обединеното кралство, Япония, Русия, Съединените щати и още.

Но световните му турнета не минават без скандал.

На първо място, останките отдавна са преследвани от слухове, че са прокълнати. Картър е невредим, но Карнарвон умира скоро след отварянето на гробницата: от отравяне на кръвта, след като е ужилен от комар.

Други сътрудници на Карнарвон, които влизат в гробницата, също имаха странни съдби. Един 35-годишен мъж почива от дихателна недостатъчност, друг загива при пожар, а един дори се обеси, защото се страхува, че ще е следващия застигнат от проклятието.

Това настрана, някои се чудят дали маската изобщо принадлежи на крал Тут. Някои британски египтолози предполагат, че тя първоначално е била направена за Нефертити, съпругата на бащата на Тутанкамон, като стигат до това заключение, отчасти защото маската изглежда носи обеци.

Египтолозите обаче до голяма степен опровергават тази теория. Обеците не са само за жени или деца по времето на крал Тут, а и има доказателства, че маската е направена специално за него.

 
 
Коментарите са изключени за Спиращата дъха история зад маската на крал Тутанкамон

Повече информация Виж всички