За няколко бири повече

| от |

Португалците пият алкохол почти колкото източноевропейците и правителството на страната бие тревога. Подготвяните от него мерки за ограничаване на консумацията сред младежите обаче се посрещат различно в обществото, пише Дойче веле.

С годишна консумация от почти 13 литра алкохол на глава от населението, португалците се нареждат на едно от челните места в ЕС. Изпреварват ги само „по-жадните“ граждани на Андора и в почти всички източноевропейски страни. Португалското правителство иска да ограничи употребата на алкохол сред подрастващите като забрани продажбата му на лица под 18 години, както и консумацията на открито.

„Ние искаме да ограничим пиенето на алкохол по улиците и на обществени места“, казва зам.-шефът на португалската Служба за превенция на зависимостта от алкохола и наркотиците Мануел Кардосо. Съгласно проектозакона, ще бъде забранена употребата на алкохол на обществени места след два часa след полунощ. Жителите на квартал Bairro Alto в стария Лисабон все по-често се оплакват от непрестанния шум и мръсотията по улиците. „По традиция, с настъпването на пролетта португалците излизат да се веселят на открито – по улиците и парковете. Ще бъде много трудно хората да бъдат накарани да променят навиците си“, казва Кардосо.

Лисабонски нощи

„Много е приятно. Забавляваме се така, срещаме се с приятели“, казва 18-годишната Даниела, която откриваме с приятели в парка „Сантош“ около малка маса, отрупана с найлонови торбички, от които се подават бутилки. „Ще ударим тук още по едно, преди да се преместим някъде другаде – в някой бар или дискотека“, казва тя.

Според младото момиче, скучно е човек да се забавлява на едно и също място. Може би заради това лисабонските нощи си имат твърдо „разписание“: младежите първо „загряват“ с няколко питиета в някой парк, след това тръгват по кръчми, дискотеки и барове, а на разсъмване се връщат обратно в парковете – стига все още да ги държат краката.

„В отсрещния бар „Вси светии“ е особено шумно. Педро и неговата „клика“ са на обиколка из кръчмите и в момента са заседнали тук. Всички са на по 16 години и изобщо не одобряват намеренията на правителството. „Това е пълна идиотщина. За твърдия алкохол разбирам – той така или иначе е забранен. Но защо да не можем да изпием по една бира или чаша сангрия“, възмущава се Педро.

Старият закон не успя да разпространи нашето послание, че алкохолът вреди на здравето, затова се налага да го променим“, казва Мануел Кардосо и допълва, че алкохолът уврежда по-силно здравето на младежите. Затова се налага консумацията му да бъде забранена за младежите под 18 години.

Новият закон трябва да промени старите навици. Как обаче ще стане това в една страна, където до неотдавна в провинцията „подправяха“ супата на децата с алкохол за „подсилване на организма“? И ако доскоро беше нормално да се изпие чаша вино с яденето, днес младежите вече пият безразборно, в големи количества и нерядко в края на седмицата се напиват до безсъзнание.

Промяната на навиците е трудна работа

„Надявам се, че новият закон ще важи и за продажбите в супермаркетите и денонощните бензиностанции, след като ние няма да имаме право да сервираме алкохол на младежите“, казва собственикът на бар Сержио Серано. Според него, употребата на алкохол е културен, а не наказателно-правен проблем. И правителството не бива да превръща собствениците на барове в изкупителна жертва. С това е съгласен и Мануел Кардосо. Промяната на навиците може да се извърши само с разяснителна дейност и възпитание, смята той.

На площад „Сантош“ вече минава три сутринта. Все още е топло и необичайно шумно. Педро и „кликата“ му отдавна са си отишли. 18-годишната Даниела и приятелите ѝ допиват последното шише водка. Наоколо се веселят още около стотина души. Възрастен полицай, който не желае да каже името си, патрулира из парка с колегите си. „Никой обаче не вярва, че всичко това ще спре само защото ще гласуват нов закон“, казва той и поклаща невярващо глава.

 
 
Коментарите са изключени за За няколко бири повече