Ядрено гориво на „Уестингхаус“ влиза в реакторите в Украйна

| от |

Украинската държавна компания „Енергоатом“ и американската транснационална компания „Уестингхаус“ (Westinghouse Electric Company) подписаха споразумение за увеличаване на доставките на ядрено гориво за атомните електроцентрали от САЩ в Украйна до 2020 година. Това се посочва в съобщение на американската компания.

Подписването на договора бе обявено от украинския премиер Арсений Яценюк. Според него това е следващата стъпка в диверсификацията на енергийните доставки за Украйна и намаляване на зависимостта от Русия.

С цел разнообразяване на енергийните доставки „Енергоатом“ и „Уестингхаус“ стартираха още през 2000 г. реализирането на проект за използване на ядрено гориво от тази компания. През март 2008 г. „Енергоатом“ направи с „Уестингхаус“ договор за осигуряване в периода 2011-2015 г. на ядрено гориво за три до шест украински АЕЦ с руски атомни реактори ВВЕР-1000.

„Преди събитията на Майдана Украйна имаше намерение да използва в 3 от своите 15 реактора американското гориво, а за останалите да използва руско. В момента в Южноукраинската атомна електроцентрала вече се използват експериментални партиди от американското гориво“, каза за ТАСС ръководителят на научната група „Атоминфо център“ Александър Уваров. „Преди „майдана“ ставаше дума за два реактора на Южноукраинската атомна електроцентрала и за един реактор в Запорожката АЕЦ“, пояснява експертът.

Уваров добави, че в близко бъдеще доставките трябва да идват от Русия съгласно анекса към договора подписан през есента на 2014 година. Докато в руската компания „от Украйна не пристигнат някои писма, да говорим за друго е рано. Всяко увеличаване на доставките от „Уестингхаус“ не трябва да противоречи на вече подписаните споразумения с Русия“, каза Уваров.

Основният доставчик на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Украйна е руската компания ТВЕЛ (ТВЭЛ). През ноември „Енергоатом“ и ТВЕЛ подписаха споразумение за доставка на ядрено гориво, според което украинските атомни електроцентрали ще получават руско ядрено гориво и през 2015-2016 година. Според главния директор по сигурността на украинското държавно предприятие „Енергоатом“ Данко Билей,това е гориво за зареждане на повече от 12 украински атомни реактора.

По-рано днес руското външно министерство заяви, че използването на на ядрено гориво на американската фирма „Уестингхаус“ в Украйна заплашва сигурността на Украйна и Европа.

Руското външно министерство напомни, че“компанията“ „Уестингхаус “ от много години се опитва да стъпи на пазара на ядрено гориво за ядрени реактори, съветска конструкция ВВЕР-1000″.

По принцип стъпките за завладяване на нови пазари за ядрено гориво не са в противоречие с установената практика, отбелязва външното ведомство на Русия. Но в случая с „Уестингхаус“ се наблюдава неприемливо за ядрената енергетика бързане и игнориране на съображения за ядрена сигурност. Горивните касети, произведени от тази компания, многократно са показвали несъответствие с изискванията за качеството на горивото за реактора ВВЕР-1000.

ТАСС припомня, че по време на плановите ремонти през 2012 г. и 2013 г. на втори и трети блок, в горивните клетки на „Уестингхаус“ са открити повреди. Повредите бяха свързани с дистанциращите решетки – структурни елементи от конструкцията (на обвивката). Според решението на държавния регулатор (Държавна инспекция за ядрено регулиране на Украйна) по-рано забранява зареждането на свежо ядрено гориво на фирма и напълно го заменя с руско на втори блок на централата. Към по-нататъшно разширяване на пилотния проект за експлоатацията горивото на „Уестингхаус“ украинските ядрени учени щяха да пристъпят след доработката на конструкцията и лицензиране на усъвършенстваните горивни клетки от държавната инспекция.

През октомври 2013 г. пресслужбата на АЕЦ съобщи, че на станцията ще продължат да използват ядрено гориво на транснационалната компания „Уестингхаус“ заедно с руските горивни касети от ТВЕЛ.

„Енергоатом“ е оператор на четирите съществуващи украински атомни електроцентрали, експлоатира 15 блока с обща инсталирана електрическа мощност 13,835 Гигавата, припомня ТАСС.

Този месец представител на украинската компания съобщи, че тя иска да купи от американската фирма ядрено гориво за 13 от своите реактора. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Ядрено гориво на „Уестингхаус“ влиза в реакторите в Украйна