Времето „зацикля“ заради отслабването на важен въздушен поток

| от |

Системата от въздушни течения, която определя времето над Северна Европа и Северна Америка е започнала да се променя, сочат резултатите от изследване на американски учени от Чикаго, цитирано от BBC.

1

Проучването показва, че т. нар. струйно течение или джетстрийм е започнало да се движи по по-дълъг и криволичещ маршрут.

Резултатът от промяната са по-дълги периоди на непроменливо време, твърди професор Дженифър Франсис от университета на Ню Джързи: „Тези много вълнисти криви в движението на джетстрийм водят до това атмосферните условия да остават неопроменени дълго време на дадено място и да ви се струва, че времето е зациклило. Смятам, че това ще се случва още по-често за вбъдеще.“

Промяната може би се дължи на затоплянето в Арктическите райони, тъй като струйното течение се задвижва от разликата в температурите между Арктика и средните географски ширини. Ако тази разлика е малка, джетстриймът отслабва и не успява да преодолее препятствията по пътя си като областите с високо налягане. Така времето на дадено място остава едно и също за по-дълъг период, както се случва с бурите във Великобритания и суровата зима в Северна Америка.

 
 
Коментарите са изключени за Времето „зацикля“ заради отслабването на важен въздушен поток