Великденски хроники от Сандра

| от |

Сандра Алексиева – създателят на един от най-популярните български кулинарни сайтове – 1001 рецепти гостува при нас с най-апетитната рецепта за домашен козунак. А как да приготвите козунак, който се пухкав, апетитен и се къса на конци? Ето я и кулинарната тайна, която измъкнахме от Сандра:

Домашен пухкав козунак със стафиди, орехи и суха мая в хлебопекарна

domashen-puhkav-kozunak-sus-stafidi-orehi-i-suha-maia-v-hlebopekarna-1-[2918] (1)

Продукти:
650 г брашно
4 яйца
200 г захар
15 г суха мая
200 г заквасена сметана
60 г масло
40 мл. олио
1 щип. сол
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилия
2 с.л. бял ром
3 с.л. лимонова кора
100 с.л. стафиди
100 г орехи
6 с.л. захар

Начин на приготвяне:
В купа се поставят яйцата (4 бр) (като от едно от тях белтъкът се отстранява и се запазва за глазура), захарта (200 г), заквасената сметана (200 г), разтопеното масло (60 г), олиото (40 мл.), солта (1 щип.), лимоновият сок (3 с.л.), белият ром (2 с.л.), ванилията (1 ч.л.), настърганата лимонова кора (3 с.л.) и сухата мая (15 г).

Тази смес се поставя в машина за хляб и уредът се включва на програма месене на тесто. При отворен капак, докато бъркалките на машината за хляб се въртят, малко по малко се добавя брашното (650 г), като преди да сипете следващата доза брашно, сместа трябва да е поела предишната. Целта е да се получи меко и еластично тесто, което само да се отделя от стените на контейнера.

Когато този ефект се постигне, машината за хляб се изключва, капакът ѝ се затваря и програмата за месене на тесто се стартира отново.

След като програмата приключи, тестото се покрива с кърпа и се премества в предварително загрята на 60 градуса фурна. След около час трябва д е втасало, а това означава да е удвоило обема си.

Втасалото тесто се поставя върху намазан с олио кухненски плот и се разделя на три равни части. От всяка от тези части се оформя правоъгълник.

Начуканите орехи (100 г) и предварително накиснатите в гореща вода и отцедени от нея стафиди (100 с.л.) се посипват равномерно върху правоъгълниците и те се завиват старателно на руло.

Рулата трябва да се усучат добре, а след това да се сплетат на плитка. После се поставят в намазана с олио дълга кексова форма или намазана с олио правоъгълна тава.

Козунакът се оставя да втаса до удвояване на обема в предварително загрята на 60 градуса фурна. След това се намазва с разбития на сняг един белтък и се посипва обилно със захар (6 с.л.).

Пече се първоначално на 100-110 градуса с вентилатор за 10-15 минути, а след това за още 30-35 минути на 160-180 градуса с вентилатор. Когато се постигне желания цвят на козунака, той се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.

Щом е опечен, се изважда от фурната, оставя се да се охлади и се сервира.

 
 
Коментарите са изключени за Великденски хроники от Сандра