ВАС потвърди решението за отнемането на лиценза на КТБ

| от |

Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС), председателстван от Георги Колев, е потвърдил решението на тричленния състав, с което беше оставена без уважение жалбата на основните акционери на КТБ срещу решението на БНБ, с което беше отнет лиценза на банката.

Сега в Софийския градски съд може да започне по същество делото по обявяването на КТБ в несъстоятелност, предаде БНР.

Както тричленният състав, така и петчленният състав на ВАС намират, че фирмата на Цветан Василев „Бромак“, бившият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и акционерът Вера Архундова нямат правен интерес да атакуват пред ВАС отнетия лиценз на КТБ, защото с поставянето на банката под особен надзор, единствено назначените от Централната банка квестори имат такъв интерес да оспорват пред административния съд актове, свързани с бъдещето на банката. Според петимата административни съдии, един, от които е председателят на ВАС Георги Колев, „Бромак“ и останалите акционери могат да защитят правата си по делото за несъстоятелност, което в момента е замразено в СГС.

От тук нататък, когато съдия-докладчикът по него бъде официално уведомен за окончателното решение на ВАС, той ще има една седмица да насрочи заседание по дело за фалита и до седмица да обяви ще гледа ли този казус по същество.

Когато СГС се произнесе обявява ли КТБ в несъстоятелност, може да започне и назначаването на постоянните синдици. Тази процедура върви независимо, дали някоя от страните ще атакува евентуално решение за фалит на банката пред Софийския апелативен съд. Междувременно адвокатите на акционерите коментираха, че след днешното окончателно решение на ВАС ще търсят правата си в европейския съд в Люксембург.

 
 
Коментарите са изключени за ВАС потвърди решението за отнемането на лиценза на КТБ