Във Венецуела ще продават храна срещу отпечатъци

| от |

Във Венецуела ще започне инсталирането на около 20 000 скенери за пръстови отпечатъци в супермаркетите, чрез което, по думите на президента Николас Мадуро, щяло да помогне за вкарването на ред и прекратяване на паническото купуване на продукти, предаде Би Би Си.

През последната година в страната се оформят сериозни опашки пред супермаркетите поради недостига на основни хранителни продукти. Мадуро обясни недостига с манипулации в доставките на хранителни продукти и техните цени. Миналия месец собствениците на няколко вериги супермаркети и дрогерии бяха арестувани по обвинение, че изкуствено създавали големи опашки с това, че не отваряли достатъчно каси за обслужване на клиентите. Освен това Мадуро обвини колумбийски трафиканти на хранителни продукти, че изкупуват в граничните райони стоки с фиксирани цени от държавни супермаркети.

Миналата седмица външни министри от Южна Америка заявиха, че страните от региона ще помогнат на Венецуела да се справи с недостига на храни. Липсата на основни храни и лекарства е причина за недоволство и чести антиправителствени демонстрации, в които участват по много хора и често са съпровождани от насилие. Икономическата криза в страната става по-тежка поради спада на цените на петрола. Обезценяването на венецуелската валута и сриването на цените на петрола наполовина от ноември м.г. досега намаляват притока на долари, с които се плаща за вносни хранителни продукти. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Във Венецуела ще продават храна срещу отпечатъци