В Македония започнаха арести на участници в протестите

| от |

Прокуратурата в Република Македония поиска постоянен арест за четирима души, които участваха в масовите протести срещу режима на премиера на страната Никола Груевски.

В съобщението на прокуратурата се казва, че „са получили информация от Министерството на вътрешните работи за четирима души, които са извършили престъпление срещу държавни служители да си изпълняват задълженията“. От прокуратурата веднага са поискали от Съда в Скопие да приложи мярка „задържане под стража“ на четиримата, които са на възраст между 26 и 40 години.

От прокуратурата твърдят, че са известни още 9 лица, които са участвали в „нападения срещу полицията“.

БГНЕС припомня, че във вторник вечерта пред сградата на правителството се събраха няколко хиляди души. Протестиращите поискаха оставката на Груевски и най-приближените му лица. Множеството се събра часове след като лидерът на опозицията Зоран Заев разкри, че режимът на Груевски през 2011 година е прикрил убийството на 21-годишния Мартин Нешковски от страна на полицай и в същото време са набедили обикновен охранител за смъртта на младежа.

Нешковски бе убит по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ след изборната победа през юни 2011 година в центъра на Скопие.

По време на протеста във вторник в Скопие се стигна до тежки сблъсъци с десетки ранени. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат протестиращите. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за В Македония започнаха арести на участници в протестите