shareit

В двореца на Ердоган работят 2700 души

| от |

Броят на работещите в президентския дворец в Турция е 2700, или близо четири пъти повече от персонала, работил за турския президент преди Реджеп Тайип Ердоган да поеме поста, съобщи в. „Хюриет“.

„Според получена информация броят на работещите в президентския дворец в момента е 2700 души“, информира в. „Джумхюриет“ и коментира рязкото увеличение на персонала със стремежа на Ердоган да управлява в страна, в която има президентска система. Числото на работещите в двореца се базира на броя хора, които взимат заплата от гишето на държавната банка, чийто клон беше открит в двореца.

По времето, когато президентският пост беше зает от Абдула Гюл, броят на персонала в президентския дворец не надвишаваше 718 души, като дори и това число е значително по-голямо, отколкото е било преди Гюл.

Ердоган е първият обитател на двореца, известен като Белия палат, който като идея беше построен за министър-председателя. Но дори и сегашното голямо число на работещите в двореца не стига на Ердоган, който създаде много нови управления към президентството. Според публикацията в „Джумхюриет“ Фахри Касирга, генерален секретар на президентския дворец, казал по време на обсъждането на бюджета в парламента през декември, че броят на служителите на президентството трябва да бъде увеличен с 941 души, което е с 30% повече, отколкото през август 2014 г., когато Ердоган зае президентския пост.

Ердоган многократно и преди да спечели президентските избори е изразявал подкрепата си за президентския модел на управление в Турция. Според огласените данни президентът е създал 12 нови управления към президентството:политики на сигурност, международни отношения, стратегия, социални и културни въпроси, наблюдаване и координация на икономиката, информационни технологии, корпоративна комуникация, връзки с обществеността, административни и финансови въпроси, човешки ресурси, правни услуги, закони и решения.

През ноември финансовият министър Мехмет Шимшек огласи, че новият президентски дворец струва 1,37 млрд. турски лири, т.е. 615 млн. долара по тогавашния курс. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за В двореца на Ердоган работят 2700 души