Учителят Зоран и неговите африкански тигри

| от |

След 50 години гражданска война, Южен Судан стана независима държава, която има желание да се докаже и на футболна сцена със създаването на национален отбор. Човекът, отговарящ за тази работа е сръбската легенда Зоран Джорджевич, а BBC засне филм за него.

2

Южен Судан обяви независимост на 9 юли 2011 г. и редом със създаването на институциите на държавността се отваря и нуждата за формиране на национален футболен отбор. За целта е направено обаждане до Зоран Джорджевич, 61-годишен треньор според сръбските медии има огромно желание един ден да бъде селекционер на Сръбския национален отбор.

3

В своята кариера той е работил с 27 различни клубa, най-често от Източна Африка и Близкия изток. Зоран е приел офертата от Южен Судан, а за неговото голямо предизвикателство BBC записва и документален филм.

4

В него се проследява отбора през първата година от създаването, от търсенето на нови играчи, до покупката на овца с име Шампион, която ще бъде техен талисман на първите международни срещи.

2

Главен герой във филма със сигурност е сръбската легенда Зоран Джорджевич, който с неговия агресивен подход влиза в конфликт с шефовете на футболната федерация, дори и с някои политици от тази страна.

Премиерата на документалния филм ще бъде показан po BBC на 27 февруари.

 
 
Коментарите са изключени за Учителят Зоран и неговите африкански тигри