Твърде умни за приятелите си

| от chronicle.bg, по Quartz |

За повечето хора щастието е свързано с приятелствата. Изследване, публикувано в British Journal of Psychology обаче, показва, че не за всички е така: изключително интелигентните хора са по-малко щастливи, когато прекарват повече време с приятелите си.

Учените, ръководени от професора по психология Норман Лий от Сингапур, оспорват това, че хората, които живеят в селскостопански райони, са по-щастливи от тези, които живеят в градовете. Според тях предците ни са живели в групи от по 150 души и са се борили да запазят добрите си отношения в големи групи. Животът в по-големи групи е създавал чувство на дискомфорт и неудобство.

В тази среда приятелските отношения са били ключ към щастието, защото прадедите ни са разчитали на връзките си с приятелите, за да се справят с предизвикателствата на лова и грижата за децата.

Според новото изследване обаче, това правило не важи за особено интелигентните хора, които се справят по-лесно с живота в много населени райони, без да се събират с приятели.

Изследването се основава на данни за над 15 000 души на възраст между 18 и 28 години. Според изводите интелигентните хора дори изглеждат по-удовлетворени от живота, когато срещите им с приятели са по-малко. Вече не живеем в средата, в която прародителите ни. Учените твърдят, че интелигентните хора срещат по-малко трудности при адаптирането към новите реалности. С по-високия си коефициент на интелигентност, те имат по-малка нужда да разчитат древните мрежи за лов и помощ и просто се адаптират към по-населените райони.

Има и друго обяснение на това явление. Според изследователя Каръл Греъм по-интелигентните хора прекарват по-малко време с приятели, защото са фокусирани върху по-дългосрочни цели. С други думи – за тях работата е толкова важна, че нямат време за губене сред приятели.

 
 
Коментарите са изключени за Твърде умни за приятелите си

Повече информация Виж всички