Турция ще строи ВЕЦ на Тунджа при Одрин

| от |

Готов е проектът за изграждането на ВЕЦ на река Тунджа при Одрин, изкопните работи стартират догодина, пишат турските медии днес.

Необходимостта от язовирна стена и корекция на речните брегове се налага заради превенция при пълноводие и наводнения, а бъдещата ВЕЦ планира производство на електроенергия в размер на 500-1 000 киловата. Цитиран е валията на Одрин Дурсун Шахин, който твърди, че за 18 месеца проектът ще бъде напълно завършен. Финансирането от 10 млн.лири е осигурено с общите усилия на общината, Търговско-промишлената камара, Търговската борса, като с 5 млн.лири участва Агенцията за развитие на Тракия. Според валията Шахин със строителството на бента ще стане възможен контролът на водния дебит, а предвидената 3-километрова корекция на бреговете ще даде шанс за развитие на водните спортове, както и за плаващи ресторанти.

„Работите по проекта са на финала си, догодина започваме строителството. От 2 години замисляме този подарък за Одрин и жителите му, тази инвестиция ще бъде полезна и ефективна дълги години напред. Обуздаването на река Тунджа е изключително важен проблем в контекста на големите наводнения“, посочва валията на Одрин. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турция ще строи ВЕЦ на Тунджа при Одрин