Цървенковски: Само масови и мирни протести ще свалят режима на Груевски

| от |

В Македония управлява тоталитарен режим, който може да бъде отстранен само с масови и непрестанни протести, които трябва да бъдат мирни, ненасилствени.

Това обяви след двегодишна пауза Бранко Цървенковски, бивш президент и лидер на опозиционния Социал-демократически съюз на Македония (СДСМ). Той изрази това мнение в открито писмо по повод годишнина от създаването на партията.

Според Цървенковски именно такива протести ще принудат управляващият режим на премиера Никола Груевски към отстъпки. Изходът от кризата са избори, чийто победител трябва да бъде известен преди самото гласуване, което е важно от психологическа гледна точка, смята Бранко Цървенковски.

В този процес СДСМ ще има изключително отговорна и сложна задача, но за целта е необходимо обединение на партията, смята още той.

„За да може СДСМ да бъде основният стожер на обединението, трябва да обедини себе си. Всички взаимни упреци, етикети и дискредитирания трябва незабавно да спрат. Целта е една. Отговорността за това е на всеки член, но най-вече на ръководството, което трябва да намери формулата за обединение. От личен опит знам, че това е тежка и трудна, но и необходима работа. На лидерството в партията му желая много кураж и още повече мъдрост в реализацията на тази задача. Ето, това е стратегията, в която вярвах преди две години“, пише Цървенковски в писмото.

Той дава пълната си подкрепа на сегашния лидер на СДСМ Зоран Заев, но се съмнява, че Груевски и правителството му ще подадата оставка след обявяването на т.нар бомби. Погрешно е, добавя Цървенковски, да се вярва и в това, че международната общност ще окаже натиск върху властта и ще позволи създаването преходно правителство.

Това просто няма да се случи, каза Цървенковски, добавяйки, че нито Брюксел, нито Вашингтон са готови да действат по този начин, нито пък за премиера е важна тяхната позиция. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Цървенковски: Само масови и мирни протести ще свалят режима на Груевски