„Танап“ – алтернатива на руския газ?

| от |

С газопровода „Танап“ Турция иска да се превърне в сериозна транзитна страна и да увеличи тежестта си в енергийната политика. ЕС също може да намали своята зависимост от руските газови доставки, пише Дойче веле.

Търсенето на алтернатива на руския природен газ върви на пълни обороти. При това правителствените ръководители на западните държави откриха в лицето на Турция нов партньор. Откакто преди две седмици държавните глави на Турция, Азербайджан и Грузия направиха първата копка на дългия 1 850 километра газопровод „Танап“, погледите се обърнаха към Босфора. Новият газопровод ще струва над 9 милиарда евро. От 2018 година по него ще се пренасят годишно 16 милиарда кубически метра газ от Азербайджан до Турция. До 2023 година капацитетът на тръбата трябва да достигне 23 милиарда кубически метра газ, а след още три години – 31 милиарда кубически метра годишно.

„Танап“ трябва да бъде свързан с Трансадриатическия газопровод, по който през 2020 година природният газ ще достига и до ЕС. „Искаме да превърнем Турция в регионален разпределителен енергиен център“, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган. В действителност газопроводът „Танап“ е шанс за ЕС да стане по-независим от руските доставки. Малко преди официалния старт на строителството, ЕК изрази желание за сключване на енергийно-политическо партньорство с Турция.

Газопровод с потенциал

„Танап“ е рекордьор сред международните енергийни проекти, защото за първи път по него ще се транспортират значителни количества газ от Каспийско море през Турция до европейския пазар“, казва президентът на Bosphorus Energy Clubs Мехмет Йогютчю. ЕС обаче има нужда от над 250 милиарда кубически метра природен газ годишно, а „Танап“ може да покрие само минимална част от общото потребление на страните-членки на общността“, допълва той. Според него, в бъдеще „Танап“ може да бъде разширен и до други газови полета в Азербайджан, Иран, Туркменистан, автономната провинция Кюрдистан в Ирак, както и в източното Средиземноморие.

Русия си остава важен партньор

Енергийният експерт от опозиционната Републиканска народна партия /CHP/ Неджет Памир твърди, че проектът „Танап“ би могъл действително да диверсифицира силната зависимост от руските газови доставки. Освен това азербайджанският газ е по-евтин от руския. „В сравнение с проваления проект „Набуко“, Турция ще получава повече газ по газопровода „Танап“, казва той. „Набуко“ трябваше да доставя природен газ от турската граница до Австрия. „При „Танап“ са заложени 6 милиарда кубически метра годишно, а при „Набуко“ бяха планирани едва 2,5 милиарда кубически метра. Новият газопровод ще намали турската зависимост от Русия“, твърди още Памир. В момента руските доставки на газ покриват 60% от потребностите на Турция.

Русия притежава 17 процента от световните газови резерви. През 2013 година страната е изнесла над 160 милиарда кубически метра природен газ за ЕС. „Трудно можем да сравняваме азербайджанския газ с тези гигантски капацитети. Географският фактор също е на страната на Русия, защото транспортните разходи по преноса на природен газ са сравнително високи. Тоест трябва да признаем, че Русия си остава един от най-важните газови доставчици за ЕС“, казва Неджет Памир.

Само „Танап“ не стига

С „Танап“ Турция иска да се превърне във важна транзитна страна при преноса на енергия. Изграждането на Трансанадолския газопоровод и някои други инфраструктурни проекти обаче не са достатъчни за постигането на тази цел, смята енергийният експерт Мехмет Йогютчю. „Енергийната индустрия на Турция се разраства, но в страната има само няколко компетентни енергийни фирми. Турция трябва да разработи стратегия за обществено-частно и международно сътрудничество, за да бъде конкурентоспособна“, твърди експертът. Според него е много важно Турция да инвестира в технологии и ноу-хау, за да стане един от пионерите на „зелената“ енергия – вятърна, слънчева и геотермална.

 
 
Коментарите са изключени за „Танап“ – алтернатива на руския газ?