Страховете от Brexit понижиха европейските пазари на акции до двумесечни дъна

| от chronicle.bg |

Европейските борси регистрират солиден спад към двумесечни дъна в началото на днешната търговия, тъй като инвеститорите разпродават рискови активи по цял свят с оглед на опасенията за възможен Brexit на предстоящия на 23-ти юни важен референдум във Великобритания за по-нататъшното членство в Европейския съюз.

Проучване на агенция ORB от края на миналата седмица сред 2052-ма британци показа, че цели 55% от анкетираните са посочили, че желаят Великобритания да напусне ЕС, докато едва 45% смятат, че тяхната държава трябва да остане в рамките на Съюза. Това е първото от началото на годината проучване на ORB, показващо толкова голяма разлика в полза на Brexit.

Основните опасения са свързани с факта, че евентуалното напускане на ЕС ще принуди Обединеното кралство да започне тежки и продължителни преговори за нови търговски взаимоотношения и спогодби с останалите страни – членки на общността.

В днешно интервю за немският ежедневник „Билд“ президентът на ЕС Доналд Туск предупреди, че гласуване за напускане на общността ще представлява сериозен не само икономически, но и геополитически провал за Великобритания и че вероятно ще отнеме поне седем години за предоговаряне на новите британски търговски отношения със Съюза.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,5% към 327,10 пункта, достигайки най-ниско ниво от началото на април, като всички секторни индекси са окъпани в червено.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 1,15%, френският индекс CAC40 – с 1,3%, италианският индекс MIB – с 1,85%, а британският FTSE100 – с 0,55%.

Спад с 2,14% бележи общият европейски финансов и банков индекс SXFR, тъй като този сектор се очертава като е един от най-уязвимите при евентуален сценарий Brexit. В интервю за немското издание Tagesspiegel шефът на немския банков надзор Bafin – Феликс Хюфелд отбеляза, че подобен негативен изход от референдума на 23-ти юни ще засегне водещите банки в Германия поради техните огромни експозиции в Лондон – един от основните световни финансови центрове.

Днес акциите на немския кредитор Commerzbank AG се понижават с 2,74%, на френската банка Credit Agricole SA – с 2,65%, а на италианските Banca Popolare di Milano и Banca Monte dei Paschi di Siena SpA – съответно с 5,8% и с 5,43%. Негативно влияние върху финансовия сектор продължава да оказва и понижението на доходността на държавните облигации в световен план към исторически дъна, тъй като инвеститорите се опасяват, че това ще засегне рентабилността на банковия сектор.

Днешният спад в цените на суровините и по-специално на петрола (в резултат на поскъпващия долар) води до понижение на индекса SXEP на петролните и газови компании с около 1%, както и на SXRP на минно-добивните компании с 1,3 на сто.

Напрежението на европейските фондови пазари се подсилва и от днешна серия смесени до по-слаби данни за индустриалното производство, продажбите на дребно и дългосрочните бизнес инвестиции в Китай през петия месец на годината, както и от несигурността преди стартиращото утре важно двудневно заседание на Федералния резерв. Въпреки че след много слабия доклад за състоянието на американския пазар на труда през май не се очаква повишение на федералната фондова лихва, не е изключено Фед да намекне, че е готов на подобен ход през юли или септември.

 
 
Коментарите са изключени за Страховете от Brexit понижиха европейските пазари на акции до двумесечни дъна